Redactie lokaal 0 reactie(s) wo 12 januari 2022, 19:45

Beginnen met beleggen: 5 belangrijke zaken om rekening mee te houden

We zien allemaal graag ons geld groeien. Daar kun je tegenwoordig lang op wachten als je het alleen op een spaarrekening laat staan. Daarom zul je actie moeten ondernemen en je geld moeten gaan investeren als je het wilt laten groeien. Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen. We bespreken vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je begin met beleggen.

Niet op één paard wedden
Zet nooit al je geld op één paard als je wilt voorkomen dat je met lege handen komt te staan. Het is heel gebruikelijk in de beleggingswereld om een portefeuille met verschillende aandelen samen te stellen om zo je risico’s te spreiden. Gaat het dan bij één bedrijf of binnen één sector fout, dan heb je altijd je andere aandelen nog. Je hoeft ook niet op alles winst te maken, het gaat erom dat je over het geheel bezien rendement haalt uit je investeringen. Interesse om zelf aandelen te gaan kopen en verkopen? Probeer het hier uit. 

Beleggingsrekening
Wil je zelf aandelen gaan kopen en verkopen? Dan heb je een beleggingsrekening (ook wel trading account genoemd) nodig. Deze kun je openen bij een broker of een bank. Deze rekening is enkel bedoeld voor beleggingen, het is niet mogelijk om te storen van en naar een andere rekening dan één tegenrekening die op jouw naam moet staan. Ben je een beginner op het gebied van beleggen? Start dan met een klein bedrag om eerst ervaring op te doen.

Let op de veiligheid
Als je via online kanalen, zoals een website of een app, aan de slag gaat met aandelen, is goede beveiliging van belang. Het platform zelf moet hier in eerste instantie zorg voor dragen. Duik daarom eerst eens in de reviews en de geschiedenis van het platform voordat je er gebruik van gaat maken. Wat is de reputatie? Uiteraard is het ten dele ook aan jou om te zorgen dat je op een veilige manier handelt.

Kant-en-klare aandelenportefeuilles
Misschien wil je niet zelf je aandelenportefeuille hoeven samen te stellen. Een makkelijke manier om in één keer een portefeuille aan te kopen is, is door te investeren in exchange traded-funds (ETF). Een ETF is in feitje een mandje aandelen die een bepaalde beursindex volgen. Daarom spreekt met ook wel van indexbeleggen. Het voordeel van een ETF, is dat het je toegang geeft tot aandelen, sectoren en zelfs verschillende beurzen waar je anders niet snel bij zou komen. Pas op voor ETF’s die thematisch zijn samengesteld (bijvoorbeeld op sector of regio), omdat die onvoldoende spreiding bieden.

Risico-indicator
Je kunt ook beleggen door te investeren in een beleggingsfonds. Daarbij geldt in de regel dat hoe hoger het risico is dat je accepteert, hoe hoger het rendement is dat er te behalen valt. Ook geldt het omgekeerde: hoe lager het risico, hoe lager het potentiële rendement. Als een partij je een laag risico en hoog rendement belooft, dan is waarschijnlijk iets niet in de haak. Kies voor beleggingsfondsen die onder toezicht van de AFM staan. Deze krijgen een risico-indicator mee op de schaal van 1 (minste risico) tot 7 (meeste risico).

Risico is wel een sleutelwoord bij beleggen. Je moet altijd incalculeren dat je in plaats van winst ook verlies kunt maken. Daarom is het ook zo belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen. 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Wageningen

Volg ons

Volg ons