Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) do 15 december 2022, 18:30

Extreem hoge energieprijzen; Wageningse Warmtetoeslag voor laag -tot middeninkomens

WAGENINGEN – Een aantal gemeenten ondersteunt inwoners met de laagste inkomens met extra energietoeslagen. Bijvoorbeeld mensen die ondanks hun lage inkomen niet in aanmerking komen voor de energietoeslag van €1300 van de overheid. Wageningen paste ook al een ruimere grens van 130% van de bijstand toe voor de energietoeslag. De gemeente gaat nu nog een stapje verder door ook middeninkomens één keer te ondersteunen. Daarbij kijken we vooral naar hoeveel geld je kunt missen en hoe je woont.

Wethouder Welzijn Guido van Vulpen over het belang van de toeslag: “In Wageningen willen we bovenop landelijke regelingen nu ook deze mensen de winter door helpen. Deze groep redt zich meestal prima zelf. Maar deze situatie is extreem. We willen voorkomen dat zij door bijvoorbeeld betalingsachterstanden en stress meer problemen krijgen. Ze kennen de weg naar hulp minder goed en zijn bij hulpinstanties niet bekend. Tegelijk gaan we volgend jaar inwoners meer ondersteunen bij energie besparen om dit probleem duurzaam op te lossen.”

Onvoldoende draagkracht en een hoge energierekening

De gezinnen die de gemeente Wageningen extra wil helpen, hebben een middeninkomen maar te weinig draagkracht om langere tijd grote financiële tegenvallers op te vangen. Zij hebben een inkomen dat vergelijkbaar is met wat inwoners maximaal mogen verdienen voor een sociale huurwoning. Zij wonen ook vaak nog in minder energiezuinige woningen, waardoor ze in verhouding meer voor energie betalen.

Hoe werkt de Wageningse Warmtetoeslag

De hoogte van de Warmtetoeslag hangt af van het type woning en het energielabel. Een gezin of alleenstaande met een huis in energielabel G en dus een hogere energierekening, kan een hogere toeslag krijgen. Eerder ontvangen toeslagen van de overheid worden ervan afgetrokken. Dit zijn de toeslagen van € 190,- in november en december en de energietoeslag van € 1.300,- voor minimahuishoudens. Voor de berekening kijken we naar de situatie van juli tot en met december 2022.

Inwoners kunnen de Wageningse Warmtetoeslag vanaf 1 februari tot en met 31 mei 2023 aanvragen. Een groot deel van de huishoudens die in aanmerking komen, zijn niet bekend bij de gemeente. In februari start daarom een campagne om inwoners te informeren over de Wageningse Warmtetoeslag. De gemeente betrekt ook organisaties zoals verhuurders en actieve bewonersorganisaties bij de campagne. Lees hier meer informatie over de Wageningse Warmtetoeslag.

Verduurzamen

Wie energie bespaart, kan geld besparen. De gemeente wil daarom inwoners tegelijk verder aanmoedigen hun woning te verduurzamen en helpen de energiekosten te verlagen. Inwoners met een kleine beurs krijgen al korting op een energiezuinige koelkast, gratis advies van een isolatiecoach. En Tochtbusters, het klusteam dat met besparingsmateriaal aan huis komt. Op www.wageningenbespaart.nl kunnen zij bekijken voor welke acties zij in aanmerking komen.

Wageningen helpt ook inwoners boven de bijstandsgrens, bijvoorbeeld met gratis begeleiding bij de aankoop van zonnepanelen, een speeddate met een energieadviseur via het Energieloket en gratis gebruik van een warmtecamera. Op www.wageningenduurzaam.nl is meer informatie beschikbaar.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Wageningen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Wageningen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.