Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 13:37:42 Nicolay, Huisarts Haagsteeg 6708PM Wageningen 144867 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-111

Ambulance 07-111

dinsdag 24 november 2020

Archief

Brandweer herdenkt omgekomen collega's met ereteken

Gemaakt: Zaterdag, 20 juni 2020 16:34

NEDERLAND - Op verschillende plekken in het land hebben brandweermannen en -vrouwen hun omgekomen collega's herdacht die zijn omgekomen bij het uitoefenen van brandweerwerk. Dat gebeurde met een speciaal ereteken, waarbij twee brandweerspuiten precies één minuut een ereboog van water maken. Door het zonnige weer kunnen in sommige erebogen een regenboog ontstaan.

 

Online herdenken

Ook online wordt er stilgestaan bij de herdenking. Zo zijn de profielfoto's van een aantal korpsen veranderd in een zwart brandweerlogo op witte achtergrond.

Kop-staart aanrijding voor tijdelijke verkeerslichten in Wageningen

Gemaakt: Dinsdag, 23 juni 2020 18:52

WAGENINGEN - Dinsdagmiddag 23 juni rond 17.55 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de Ritzema Bosweg - N225 in Wageningen.

 

Vanwege werkzaamheden zijn er tijdelijke verkeerslichten geplaatst. Bij deze verkeerslichten is een personenauto achterop een andere auto gebotst. Beide voertuigen raakte beschadigd. Twee personen zijn in een ambulance gecontroleerd maar hoefde niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd.

Zwemmer dood uit Nederrijn bij Wageningen gehaald [video]

Gemaakt: Woensdag, 24 juni 2020 16:13

WAGENINGEN - Hulpdiensten hebben woensdagmiddag in Wageningen een vermiste zwemmer uit de Nederrijn gehaald. De jongeman was toen al overleden. De zwemmer was eerder op de middag onder water verdwenen. Dat gebeurde ter hoogte van de Pabstsendam.


Gealarmeerde hulpdiensten begonnen daarop een zoekactie. De brandweer zocht met duikers in de rivier en voer met twee boten rond. De politie zocht mee met een helikopter, en de traumaheli en een ambulance stonden paraat langs de kant van het water.

 

Uiteindelijk werd de zwemmer gevonden. Medische hulp kwam te laat. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

 

Het uiterwaardengebied in de omgeving van de Pabstsendam is een populaire recreatieplek.

Twee mannen uit Ede en man uit Wageningen vast na vondst dode vrouw (22)

Gemaakt: Woensdag, 24 juni 2020 17:19

EDE - De politie heeft op dinsdag 23 juni rond 19:45 uur een overleden vrouw in een woning aan de Jan Th. Tooroplaan aangetroffen. Het gaat om de bewoonster van het pand. Kort daarna zijn drie verdachten aangehouden.


Het gaat om twee mannen uit Ede van 23 en 21 en een man uit Wageningen van 27. Alle drie zitten zij nog vast en de politie onderzoekt welke rol zij gespeeld hebben bij het overlijden van de vrouw.

 

Onderzoek in de woning en in de buurt
De politie ziet dat er veel vragen zijn over de toedracht. Dit zal uit het onderzoek moeten blijken en de politie is hier nog druk mee bezig, zowel in de woning als in de buurt. Tot die tijd zal de woning bewaakt worden. Dat doet de politie om te voorkomen dat eventuele sporen niet verstoord worden.

 

Als er mensen zijn die de bewuste avond iets opvallends gehoord of gezien hebben, hoort de politie dat graag. Tips doorgeven kan via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

 

Zie ook:

Meisje (15) van haar fiets geslagen in Wageningen

Gemaakt: Donderdag, 25 juni 2020 16:38

WAGENINGEN - Gisteren, woensdagochtend 24 juni 2020, omstreeks 11:00 uur reed een 15 jarig meisje met haar fiets op de Kortenburg in Wageningen. Ze kwam uit de richting van de Groenendaalseweg in Renkum. Toen ze net voorbij de kruising gekomen was van de Kortenburg met de Grote Laan werd ze in haar gezicht geslagen. Het meisje viel hierdoor van haar fiets af. De verdachte van de mishandeling is mogelijk direct na het feit weggereden met een auto.


De politie is op zoek naar mogelijke getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u meer informatie over de mishandeling, dan verzoekt de politie u contact met ons op te nemen via 0900-8844

Vriend (23) van omgekomen Shelley (22) uit Ede verdacht van haar dood

Gemaakt: Donderdag, 25 juni 2020 16:52

EDE - De politie zet het onderzoek voort naar de dood van een 22-jarige vrouw, die op 23 juni werd aangetroffen in haar woning in Ede. Daarbij richt de politie zich vooral op een 23-man uit Ede, die verdacht wordt van directe betrokkenheid bij het overlijden van de vrouw. Hij zal op vrijdag 26 juni worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.

 

De politie blijft ook in gesprek met de andere twee personen die waren aangehouden, maar deze zijn in overleg met de officier van justitie heengezonden. Uit het tot dusver uitgevoerde onderzoek is van hun betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer namelijk niet gebleken. Eén van de twee andere personen was de melder van het incident bij de politie.

 

Contact met nabestaanden
De politie heeft overigens op dit moment goed contact met de nabestaanden en met name de moeder van het slachtoffer. In dit soort droevige situaties willen we de nabestaanden bijstaan en goed op de hoogte houden en in die gevallen zijn er zogenaamde professionele familierechercheurs. Dit zijn voor nabestaanden de aanspreekpunten waarmee contact kan worden opgenomen als er vragen zijn. Het heeft in dit geval te lang geduurd voordat er familierechercheurs aan deze mevrouw worden gekoppeld. De politie vindt dat spijtig en dat hebben we de moeder ook laten weten.

 

Zie ook:

Twee auto's total loss na brand in Wageningen

Gemaakt: Vrijdag, 26 juni 2020 16:22

WAGENINGEN - Op de Willem Bergemerstraat in Wageningen zijn vrijdagochtend 26 juni twee personenauto's uitgebrand.


Eén van de auto's had vermoedelijk een lege accu, vervolgens hebben ze de accu geprobeerd op te laden waarbij beide auto's in brand zijn geraakt. Een derde auto heeft door op tijd handelen van de eigenaar slechts lichte schade opgelopen.


Beide voertuigen zijn total loss en zulken worden afgesleept.

Brandweer Wageningen ontvangt taart als dank voor hulp

Gemaakt: Vrijdag, 26 juni 2020 16:33

WAGENINGEN - Brandweer Wageningen werd gevraagd het ambulance personeel te assisteren bij het naar binnen brengen van een patiënt. De patiënt moest naar de 2e verdieping in een flat aan het Margrietplantsoen getild worden.

 

De brandweerlieden brachten de vrouw in een speciale stoel naar haar woning. De oudere mevrouw werd thuis opgewacht door enkele familie leden. Als dank ontving de bevelvoerder uit handen van familieleden een taart.

Enorme tak breekt af en valt op fietspad in Bennekom

Gemaakt: Zondag, 28 juni 2020 16:14

BENNEKOM - Zondagmorgen 28 juni rond 10.25 uur is een enorme tak van een boom afgebroken aan de Oost-Breukelderweg in Bennekom.

 

De tak kwam op het fietspad terecht, waardoor deze de doorgang blokkeerde. Een passant heeft dit gezien en doorgegeven, waarna de brandweer de tak in stukken heeft gezaagd en zo het fietspad weer vrij is gemaakt.

 

De tak kwam van een eikenboom af die besmet is met de eikenprocessierups.

Overstekende fietser aangereden op rotonde in Bennekom

Gemaakt: Maandag, 29 juni 2020 15:48

BENNEKOM - Maandagmorgen 29 juni rond 9.10 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de rotonde aan de Van Balverenweg in Bennekom.

 

Een overstekende fietser is aangereden door een auto op de rotonde. Het slachtoffer is behandeld in een ambulance waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Vanwege het ongeval was een deel van de weg naar het centrum afgesloten.

Familie en vrienden herdenken Shelley

Gemaakt: Maandag, 29 juni 2020 20:40

EDE - Op maandagavond 29 juni heeft er een herdenking plaatsgevonden aan de Jan Th Tooroplaan in Ede. De herdenking was georganiseerd door de familie van Shelley.

 

Tijdens deze herdenking vertelde de moeder van Shelley haar verhaal. Ook vroeg ze aan iedereen de 2 mannen die zijn vrijgelaten, om deze met rust te laten. Want zij hebben er niets mee te maken. Hierna was een vriendin van Shelley aan het woord en haalde mooie herinneringen op. Zij sloot haar speech af met een toost op Shelley.

 

Donderdag is de crematie, de familie verzoekt iedereen om een erehaag te maken vanaf de Lucas de Kockstraat vanaf 13.15 uur tot aan crematorium Slingerbos. Na de 2 toespraken werden er bloemen bij een boom gelegd waar een grote foto van Shelley hangt.

 

De opkomst was groot, ruim 100 personen waren aanwezig, familie, buurtbewoners, vrienden en belangstellenden.

 

De Edese kwam vorige week om het leven in haar woning aan de Jan Th. Tooroplaan. Naar aanleiding van haar overlijden zit haar 23-jarige vriend vast. Twee andere mannen die op de avond van het incident werden aangehouden bij de woning zijn weer op vrije voeten gesteld.

Personenauto vliegt in brand op de A12 tussen Ede en Arnhem

Gemaakt: Dinsdag, 30 juni 2020 20:09

BENNEKOM - Dinsdagavond 30 juni rond 19.35 uur is brand ontstaan in een auto op de A12 tussen Ede en Arnhem ter hoogte van Bennekom.

 

De brand ontstond tijdens het rijden. De bestuurder wist de auto nog tijdig op de vluchtstrook te zetten waarna de vlammen al onder de motorkap vandaan sloegen. De opgeroepen brandweer heeft de auto geblust. En een berger heeft het wrak meegenomen.

Auto vliegt in brand op het Plantsoen in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 01 juli 2020 16:30

WAGENINGEN - Op het Plantsoen in Wageningen is woensdag 1 juli een personenauto in brand gevlogen nadat er vermoedelijk kortsluiting was ontstaan bij het dashbord. Door snel handelen van de eigenaar en een omstander werd erger voorkomen. Er werd snel een brandblusser gehaald bij de Pets Place, waarna het vuur gedoofd kon worden.

 

De brandweer kwam ter plaatse om te controleren of het vuur ook echt gedoofd was. De auto liep van binnen flinke schade op. De eigenaar zorgt zelf voor de afsleep van de auto.

Man valt door dak op campus Wageningen Universiteit

Gemaakt: Donderdag, 02 juli 2020 17:03

WAGENINGEN - Op het WUR terrein in Wageningen is donderdag 2 juli een oersoon ernstig gewond geraakt. Het incident vond plaats op de WUR Radix Agros Klima Serre Geb. 109 Bornsesteeg. Volgens een getuige was er een medewerker op het dak bezig met werkzaamheden. Vervolgens is hij door het dak gezakt en op de betonnen vloer terecht gekomen.

 

De traumahelikopter met aan boord een Mobiel Medisch Team (MMT) is naast het terrein geland. Het slachtoffer is onder begeleiding van de trauma arts met zwaar letsel naar het Radboud in Nijmegen gebracht.

Mobiele Eenheid veegt demonstrerende voetbalsupporters van het 5 mei plein in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 04 juli 2020 16:46

WAGENINGEN - Tientallen voetbalsupporters demonstreerden zaterdagmiddag op het 5 Mei Plein in Wageningen voor meer vrijheid in de coronacrisis. Meerdere actievoerders zochten de confrontatie met de politie.


De Mobiele Eenheid heeft het plein met betogers rond 16.00 uur schoongeveegd, waarna tientallen demonstranten zich verspreidden door de stad. De politie zegt dat het gaat om een groep actievoerders 'die de openbare orde wilden verstoren'.

 

De betogers toonden spandoeken met teksten als: 'Vrijheidsstrijders'. Ze deden dat op het 5 Mei Plein, de plek waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onderhandeld werd over de overgave van de Duitse bezetter.

 

De gemeente Wageningen zegt dat de demonstratie niet was aangekondigd. De groep is dan ook direct gevraagd te vertrekken. Wie daar niet naar luisterde, is aangehouden. Er zijn meerdere betogers opgepakt.

 

Stad overvallen

"Onze stad overvallen door demonstratie. Die was niet aangekondigd en zonder vergunning. Helaas zijn er heel veel mensen van geschrokken. Het is onder controle door goed optreden van de politie." Aldus burgemeester Geert van Rumund.

Brand in bouwcontainer bij appartementencomplex in Bennekom

Gemaakt: Dinsdag, 07 juli 2020 17:43

BENNEKOM - Dinsdagmiddag 7 juli rond 15.10 uur is brand ontstaan in een bouwcontainer aan het Haldereng in Bennekom.

 

De container stond vlak bij een appartementencomplex in de brand. De brandweer wist het vuur snel te blussen. Hoe de brand in de container heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk.

113 Zelfmoordpreventie bereikbaar via 113 én gratis via 0800-0113

Gemaakt: Dinsdag, 07 juli 2020 19:49

Sinds 1 juli is 113 Zelfmoordpreventie bereikbaar via het telefoonnummer 113. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft zich hard gemaakt voor het beschikbaar stellen van dit telefoonnummer, zodat mensen met suïcidale gedachten beter de weg kunnen vinden naar de hulp van 113 Zelfmoordpreventie. Omdat het telefoonnummer 113 momenteel niet gratis bereikbaar is en 113 op de factuur van bellers ervan verschijnt, is de hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie vanaf nu ook bereikbaar op het gratis nummer 0800-0113, bellen naar dit nummer verschijnt anoniem op de factuur. Om te zorgen dat de hulplijn voor iedereen optimaal bereikbaar is, blijft voor de zekerheid ook het ‘oude’ nummer 0900-0113 bestaan. Bellers betalen hiervoor hun gebruikelijke telefoonkosten.  

 

Bereikbaarheid

Mensen die worstelen met suïcidale gedachten en hierover willen praten kunnen 24/7 contact opnemen met de hulplijnen van 113 Zelfmoordpreventie. Naast een telefonisch gesprek kan dit ook via de chat, op www.113.nl. 113 doet er alles aan zo goed mogelijk bereikbaar te zijn. Op piekmomenten kunnen de lijnen bezet zijn en horen bellers een bandje waarin hen wordt gevraagd om in gevallen van levensgevaar met 112 te bellen. Hulpvragers kunnen ook hun gegevens achterlaten om op een rustiger moment te worden teruggebeld. 

 

Verschil tussen 112 en 113

De hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie is er om te praten over zelfmoordgedachten of advies te vragen als iemand zich zorgen maakt over een naaste. Wanneer mensen direct hulp nodig hebben van de politie, brandweer of ambulance, bijvoorbeeld mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, moeten zij 112 bellen. 113 Zelfmoordpreventie kan zelf geen hulpdiensten naar hulpvragers sturen. Het is belangrijk om het verschil tussen de nummers goed duidelijk te maken, zodat mensen zo snel mogelijk goed geholpen kunnen worden. Deze boodschap horen mensen dan ook in de welkomstboodschap als zij bellen en wordt gecommuniceerd op de website.

 

Anonimiteit 

Bellen met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie is altijd anoniem. Dit betekent dat de hulplijn geen contactgegevens kan zien of locatie kan herkennen. Hulpvragers hoeven hun identiteit niet te vermelden bij het chatten of bellen en op facturen van bellers naar 0800-0113 wordt niet weergegeven dat er met de hulplijn is gebeld. Dat geldt ook voor bellers via 0900-0113. Bij het bellen naar het telefoonnummer 113 verschijnt het nummer wel op de factuur.

Politie Wageningen treft mogelijk gestolen goederen aan

Gemaakt: Vrijdag, 10 juli 2020 05:46

WAGENINGEN - Politie Wageningen heeft op donderdag 9 juli een aantal goederen aangetroffen en zij hebben het zeer sterke vermoeden dat deze van diefstal afkomstig zijn.

 

Kent of bent u de eigenaar? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. De politie heeft het idee dat de spullen niet alleen in Wageningen weggenomen zijn.

Kindje betrokken bij ongeval op de Doctor Willem Dreeslaan in Ede

Gemaakt: Vrijdag, 10 juli 2020 16:15

EDE - Vrijdagmiddag 10 juli rond 15.15 uur heeft een verkeersongeval plaatsgevonden op de brug over de Rijksweg A12 aan de Dr. W. Dreeslaan - N781 in Ede. Een personenauto is daar in botsing gekomen met een bestelbus.

 

Eén persoon raakte daarbij gewond en werd per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Bij het ongeval was ook een jong kind betrokken. Het kindje ging met maxi-cosi de ambulance in.

 

Het verkeer ondervind enige hinder van het ongeval.

Black Lives Matter demonstratie op Ginkelse Heide in Ede

Gemaakt: Zaterdag, 11 juli 2020 17:22

EDE - Zaterdagmorgen 11 juli tussen 12.00 uur en 13.00 uur werden duizenden mensen verwacht voor de Black Lives Matter demonstratie op de Ginkelse Heide aan de Verlengde Arnhemseweg - N224 in Ede.

 

De Ginkelse Heide was volgens de gemeente de enige locatie in Ede waar zoveel mensen op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Automobilisten op N224 mochten tussen 10.30 uur en 14.30 uur niet harder dan 50 km/u rijden in verband met de demonstratie.

Aangereden scooterrijder hinkelt zelf naar het politiebureau in Wageningen

Gemaakt: Zondag, 12 juli 2020 16:34

WAGENINGEN - Op de Ritzema Bosweg in Wageningen heeft zondagmiddag een aanrijding plaatsgevonden. Hierbij waren een scooter en een auto betrokken.

 

De automobilist wilde de ventweg naast de Ritzema Bosweg op rijden. Hierbij zag hij de scooter te laat. De scooterrijder raakte bij de aanrijding gewond aan zijn onderbeen. Hij is in de ambulance onderzocht maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Een agente heeft de bestuurder van de scooter ondersteund, zodat het slachtoffer naar het 100 meter verder liggende politiebureau kon hinken.

Kleine brand in voormalig schoolgebouw aan de Industrieweg in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 15 juli 2020 01:37

WAGENINGEN - In een pand aan de Industrieweg in Wageningen is dinsdagavond 14 juli brand uitgebroken. Het gaat om een voormalig schoolgebouw, waarin een aantal appartementen zijn gecreëerd.


De brand is ontstaan in de cv ruimte die zich buiten naast de voordeur bevindt. In die ruimte stonden meerdere verf producten. Hoe de verf in brand is geraakt is niet duidelijk.

Ravage na aanrijding op kruising in Rhenen [video]

Gemaakt: Woensdag, 15 juli 2020 19:15

RHENEN - Op de kruising Zuidelijke Meentsteeg met de Weteringssteeg in Rhenen heeft woensdag 15 juli een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een bedrijfsbus met post. Er is sprake van één gewonde. De post pakketten zijn overgeladen in een vrachtwagen.


Het is niet de eerste keer dat het raak is op deze kruising. Het zou gaan om een voorrangskwestie.

Boeren voeren 22 juli actie; "Blijf een dagje thuis"

Gemaakt: Woensdag, 15 juli 2020 19:59

NEDERLAND - Boeren gaan volgende week woensdag opnieuw actievoeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Farmers Defence Force (FDF) hoopt daarbij ook op steun van burgers. "Blijf een dagje thuis".

 

Woordvoerder Sieta van Keimpena zegt tegen Omroep Brabant dat ze met thuiswerken de stikstofuitstoot willen reduceren 'zodat wij ons vee niet ziek hoeven te maken.' Dat is volgens de boeren het gevolg van minder eiwitten in het veevoer, een maatregel van Schouten.

 

De minister wil boeren verplichten om de hoeveelheid eiwit in veevoer tijdelijk te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. De kabinetsplannen om de uitstoot van ammoniak op deze manier te verminderen leidden deze maand al tot protesten.

Loslopend paard aangereden door vrachtwagen in Bennekom

Gemaakt: Donderdag, 16 juli 2020 16:12

BENNEKOM - Donderdagmiddag 16 juli rond 12.25 uur heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een loslopend paard en een vrachtwagen op de Edeseweg in Bennekom.

 

Het paard zou vermoedelijk op hol zijn geslagen, waarna hij de weg overstak. Hij is hier door een vrachtwagen aangereden. Het paard was zeer ernstig gewond geraakt en een dierenarts heeft het paard in laten slapen. De vrachtwagen kon zijn weg weer vervolgen.

 

Hoe het kwam dat het paard los liep, is nog niet bekend. 

Traumahelikopter landt in Rhenen voor medische noodsituatie

Gemaakt: Vrijdag, 17 juli 2020 15:50

RHENEN - In een woning aan de Frederik van de Paltshof in Rhenen heeft vrijdag 17 juli een incident plaatsgevonden. Eén persoon is afgevoerd met de ambulance.


Er kwamen twee ambulances, twee politie voertuigen een hoogwerker van de brandweer en een traumahelikopter ter plaatse. Wat er precies gebeurd is werd niet duidelijk. De hoogwerker van brandweer Veenendaal kon onverrichter zaken retour.

Scooterrijder aangereden door bestelbus op kruising in Wageningen

Gemaakt: Vrijdag, 17 juli 2020 17:33

WAGENINGEN - Op de kruising van de Rooseveltweg met de Van Eckstraat in Wageningen is vrijdagmiddag 17 juli een scooterrijder aangereden door een bestelbus.


De scooterrijder reed over het fietspad richting centrum. De bestelbus en de scooterrijder kwamen op de kruising door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. De scooterrijder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De scooter liep forse schade op.

Inbraak bij tennisvereniging NVLTB in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 18 juli 2020 16:29

WAGENINGEN - In de nacht van vrijdag 17 juli 2020 op zaterdag 18 juli is er bij de tennisvereniging NVLTB ingebroken. De vereniging is gevestigd op het sportpark aan de Bornsesteeg in Wageningen.

 

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Bijzonder is om te melden dat er omstreeks 06:00 uur zaterdagochtend 3 mannen lopend met beeldschermen onder de arm over de Rozenstraat in Wageningen zijn gezien. Mocht u deze mannen ook hebben zien lopen of heeft u camerabeelden waar deze mannen mogelijk op te zien zijn, dan komt de politie graag met u in contact via 0900-8844.

 

Voorkom inbraak

De kans op woninginbraken kunt u verkleinen door een bewakingscamera, elektronische beveiliging en goed hang- en sluitwerk aan te schaffen voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®. Laat u eens voorlichten door een erkend vakman. Uiteraard zorgt u voor voldoende verlichting rondom huis en geeft u inbrekers geen kans: laat geen ramen openstaan waarbij het makkelijk inklimmen is. Losliggende ladders of opstapjes: zet ze binnen of leg ze vast. Waardevolle spullen bewaart u zoveel mogelijk achter slot en grendel.

Corona-app wordt op 1 september landelijk gelanceerd

Gemaakt: Zondag, 19 juli 2020 16:30

NEDERLAND - Op 1 september is het de bedoeling dat de coronavirus-app ‘CoronaMelder’ in heel Nederland wordt ingevoerd.  De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen en mensen in staat stellen de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voordat de app overal is te gebruiken, worden de komende tijd nog de laatste praktijk- en veiligheidstesten uitgevoerd. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met haar advies.

 

Minister Hugo de Jonge: “We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. Met de app kunnen we sneller het virus in de kraag vatten en besmettingen voorkomen. Hoe meer mensen straks de app downloaden, hoe beter. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen.”

 

Het gebruik van de app is geheel vrijwillig en er wordt geen informatie over jou of je locatie opgeslagen. Bovendien mogen mensen nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan dat een restauranteigenaar het gebruik van CoronaMelder verplicht stelt voor het kunnen plaatsnemen op zijn terras. Minister De Jonge komt daarom met een wetsvoorstel die dergelijke situaties verbiedt.

 

De app moet het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD aanvullen. Bij dit reguliere onderzoek vragen medewerkers van de GGD aan mensen die in aanraking zijn geweest met personen die positief zijn getest, of ze zelf klachten hebben. Daarbij gaat de GGD dus af op de contacten die mensen zich nog herinneren en die ze kennen. Voor contactonderzoek is het belangrijk te weten of mensen voor langere tijd dicht bij elkaar waren.

 

Dankzij de app kunnen meer mensen sneller een bericht krijgen dat ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. Veel mensen kunnen zich moeilijk herinneren bij wie ze allemaal in de buurt zijn geweest. De app herinnert die contacten wel. Daardoor bereikt de app mensen sneller dan het reguliere bron- en contactonderzoek. Door op deze manier meer mensen sneller te berichten dat ze risico kunnen lopen, kunnen mensen eerder worden getest waardoor het doorgeven van de besmetting wordt beperkt.

 

Op 17 augustus wordt de app eerst in de regio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond in de praktijk getest. Op 1 september is het de bedoeling dat de app in alle 25 GGD-regio’s is te gebruiken. De komende weken wordt dit intensief samen met GGD’en voorbereid. De praktijktesten zullen in de regio’s alleen starten wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens een positief advies over de app uitbrengt. Dat advies wordt eind juli verwacht. Ook wordt er voor 1 september nog een veiligheidstest, een zogenoemde ‘Pen-test’, gedaan op de definitieve app. Na de landelijke invoering blijft de app ook voortdurend op veiligheid getest worden.

 

Vanaf 17 augustus komt de CoronaMelder beschikbaar in de appstores, omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is. Daarmee is de app voor iedereen te downloaden, maar buiten de testregio’s nog niet volledig bruikbaar.

 

De app functioneert weliswaar na het downloaden technisch volledig en wisselt bijvoorbeeld wel de anonieme codes uit. Het melden van positieve testuitslagen in de app wordt tijdens de testperiode echter alléén in de testregio’s Twente en Rotterdam-Rijnmond ondersteund door de GGD van die regio. Wie niet in een testregio woont kan overigens wel een melding krijgen na een contact met iemand die wel in een testregio woont en positief is getest op het virus. Deze melding gaat uiteraard gepaard met het bijbehorende handelingsadvies van de GGD.

De app is ‘open source’ ontwikkeld. Dat betekent dat iedereen het proces openbaar kan volgen en mee kan helpen om de app te ontwikkelen. Zo hebben al honderden vrijwilligers via verschillende internetplatforms het bouwteam van het ministerie van VWS kosteloos geholpen met adviezen over het design, de techniek en de gebruiksvriendelijkheid.

 

Op www.coronamelder.nl of op www.rijksoverheid.nl is meer informatie over de app en het proces te vinden.

 

Bron: Rijksoverheid 

Granaat aangetroffen bij kinderspeelplaats in Wageningen

Gemaakt: Maandag, 20 juli 2020 16:42

WAGENINGEN - Bij een kinderspeelplaats in Wageningen is een granaat gevonden. De politie vermoedt dat de granaat daar is gedumpt.

 

Met enige regelmaat krijgt de politie meldingen over gevonden explosieven of wapens/munitie. Zo ook over deze granaat. Samen met de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie is de politie gegaan naar de locatie waar deze was gevonden. Gelet op de staat van de granaat, vermoedt de politie dat deze van een verzamelaar was. Volgens de EOD is deze waarschijnlijk nog vol. Dat deze dan 'gedumpt' wordt nabij een kinderspeelplaats begrijpt de politie echt niet.


Heb je munitie of een explosief gevonden, bel de politie! Heb je deze zelf verzameld en wil je er van af? Bel dan ook de politie! Desnoods begraaf je het zelf en belt dan dat op die locatie een bom ligt.