Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 10:49:59 (dia) Generaal Foulkesweg 6703DE Wageningen 114459 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-105

Ambulance 07-105

vrijdag 18 september 2020

Archief

Verlopen rijbewijzen tijdelijk langer geldig vanwege corona crisis

Gemaakt: Zaterdag, 18 april 2020 20:42

NEDERLAND - Door de COVID-19-maatregelen van het kabinet zijn de mogelijkheden om het rijbewijs te verlengen beperkt. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de problemen komen, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten dat er een tijdelijke oplossing komt: alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Minister Van Nieuwenhuizen komt met deze tijdelijke versoepeling na overleg met haar collega-minister van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Mensen die voldoen aan de voorwaarden voor deze regeling, kunnen tot 1 juni 2020 blijven rijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.

 

De maatregel geldt voor mensen die een rijbewijs hebben met een geldigheid van tien jaar. Ook de rijbewijzen die eens in de vijf jaar verlengd moeten worden, vallen onder deze regeling. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld rijbewijzen van beroepschauffeurs of van mensen met een lichte medische beperking die elke vijf jaar een keuring krijgen.

 

Mensen waarvan het rijbewijs korter geldig is, bijvoorbeeld één jaar of drie jaar, kunnen geen gebruik maken van deze maatregel. Hun rijbewijs moet vaker worden verlengd omdat vanwege een medische aandoening de rijvaardigheid regelmatig door een arts beoordeeld moet worden. Dat is belangrijk met het oog op de verkeersveiligheid.

 

Deze tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland. Ook inwoners van de EU die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere EU-lidstaat, vallen onder de regeling. Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

 

De minister geeft in de Kamerbrief aan dat een verdere verlenging van de geldigheid na 1 juni 2020 aan de orde kan zijn, mocht dat nodig blijken. Daarover neemt ze een besluit als er binnenkort meer bekend is over de duur en gevolgen van de toekomstige COVID-19-maatregelen.

 

Eerder deze week besloot Van Nieuwenhuizen al om de geldigheid van verschillende andere certificaten, bewijzen, (deel)examens en ook het theorie-examen voor het rijbewijs te verlengen.

Waarschuwing! Vals NL-Alert verstuurd uit naam van RIVM

Gemaakt: Maandag, 20 april 2020 16:49

NEDERLAND - Waarschuwing! Maandagochtend 20 april is er een vals NL-Alert verzonden. In het bericht wordt gesproken over zorgpakketten die het RIVM zou aanbieden. Dit bericht is niet van het RIVM afkomstig. Klik niet op de link in het bericht! Oplichters willen toegang tot je bankgegevens.

 

De nagemaakte website lijkt overtuigend en klanten van talloze banken kunnen slachtoffer worden van deze oplichtingspraktijken.

Politie zoekt getuigen van ontvoering vanuit Oosterbeek

Gemaakt: Maandag, 20 april 2020 20:18

OOSTERBEEK - Op zondag 20 april heeft de politie na een korte achtervolging een man uit Beverwijk aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een vrouw van haar vrijheid te hebben beroofd. De politie is een onderzoek gestart en zoekt getuigen.

 

Op zondagavond belde een melder de politie omdat deze een verdacht busje had zien rijden in Oosterbeek. Volgens de melder leek het alsof er iemand tegen zijn wil in het gele busje zat. Agenten zagen dit busje vervolgens rijden in Heelsum en wilden deze controleren, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. In zijn vlucht heeft de man gevaarlijk rijgedrag vertoond. Hij reed zo gevaarlijk dat agenten die erachter reden moesten uitwijken om niet geraakt en van de weg gereden te worden.

 

Het lukte de agenten om het busje op de A50 richting Heteren tot stilstand te krijgen en de bestuurder is direct aangehouden. Ter plaatse is onderzoek gedaan waardoor de weg tijdelijk afgesloten was. In het busje troffen agenten een vrouw uit Oosterbeek die met lichte verwondingen naar het ziekenhuis is gebracht.

 

Getuigen en beelden gezocht
De politie is een onderzoek gestart en kan uw hulp daarbij goed gebruiken. Wie heeft die zondag 20 april rond 18:00 en 19:00 uur in Oosterbeek of op de A50 bij Heelsum gereden met een dashcam in de auto? Deel uw beelden dan met de politie.

Buurtbewoner slaan raam in bij woningbrand in Wageningen

Gemaakt: Maandag, 20 april 2020 23:13

WAGENINGEN - Aan de Lijnbaanstraat in Wageningen werd maandagavond een woningbrand gemeld. Een buurtbewoner heeft het raam van de woning in geslagen om binnen te komen. Vervolgens hebben de toegesnelde agenten de bewoner uit de woning gehaald. Een ambulance is ter plaatse gekomen om de bewoner te controleren. De woning staat vol met rook. Tevens komt er een penetrante geur uit de woning.

 

De buurtbewoner liep snijwonden op aan zijn pols. Hij is in de ambulance behandeld door het ambulancepersoneel. Volgens Alarmeringen Wageningen kwam de melding om 22:53 uur binnen bij de hulpdiensten.

Mannen op scooter grijpen tijdens voorbijrijden tas van bagagedrager in Bennekom

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 15:35

BENNEKOM - Afgelopen woensdagavond, 15 april, heeft er omstreeks 17:30 uur een laffe diefstal plaatsgevonden op de Mosweg in Bennekom. Een man fietste rustig op straat met zijn tas op zijn bagagedrager. Kort hierna komen 2 mannen op een scooter naast hem rijden, waarna de bijrijder de tas van de bagagedrager grijpt en beide mannen snel wegrijden.


De politie is bezig met het onderzoek en zijn op zoek naar getuigen. Bent u getuige of heeft u op enige wijze informatie die verder kan helpen? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. Registratienummer: PL0600-2020170097.

Nieuwe beelden zendmastenbranden in Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 18:40

NEDERLAND - Ook afgelopen week werd bij zendmasten brand gesticht. In de zoektocht naar de daders worden dinsdag 21 april in Opsporing Verzocht nieuwe beelden van brandstichting getoond.

De beelden zijn onder andere van de brand op zaterdag 18 april in Amsterdam. Daar werd brand gesticht bij een mast op een parkeergarage aan de Van Bleiswijkstraat. In de vorige uitzending van het tv-programma waren beelden van een brand in Groningen te zien. Op vrijdag 10 april sprenkelde een man vloeistof uit een jerrycan bij een mast, vervolgens tonen bewakingsbeelden dat hij de vloeistof aanstak. De aandacht van Opsporing Verzocht leverde toen meerdere interessante tips op.

 

De afgelopen weken waren op meerdere plekken in het land zendmastbranden. Dit soort branden kunnen er onder meer voor zorgen dat het noodnummer 112 minder goed of zelfs niet bereikbaar is.


De onderzoeken worden gedraaid door de eenheden waar de branden woedden en de Dienst Landelijke Recherche. De rechercheurs roepen via Opsporing Verzocht de hulp van het publiek in.

 

Alle items  in het programma

 

Uitzending en herhaling

Opsporing Verzocht is dinsdag 21 april vanaf 20.30 uur te zien op NPO1. De herhaling wordt woensdag 22 april rond 16.30 uur uitgezonden op NPO2. Volgende week dinsdag begint het programma om 21.30 uur.

Alternatieve Airborne Luchtlandingen en Herdenking Ede

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 19:35

EDE - Zojuist heeft het kabinet een verlenging van de maatregelen rondom de evenementen aangekondigd. Dit maakt dat de gemeente Ede ervoor heeft gekozen om de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in een alternatieve vorm door te laten gaan. Met de huidige maatregelen is het niet verantwoord om een grootschalig herdenkingsevenement te organiseren waar bijna 100.000 mensen vlakbij elkaar staan.

 

Daarom ontwikkelt de gemeente Ede samen met partner 11 Luchtmobiele Brigade een alternatief herdenkingsprogramma. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar we kijken onder andere naar online alternatieven en activiteiten met jeugd en scholen. Het alternatieve programma zal recht doen aan het verhaal en aan de geschiedenis.

 

Burgemeester René Verhulst: "Het belang van herdenken staat voorop. Juist in dit jaar dat we 75 jaar vrijheid kunnen vieren. Helaas in een andere vorm dan we gewend zijn, dat spreekt voor zich. Maar dat de Airborne Herdenkingen door moeten gaan staat voor mij als een paal boven water. De geleverde strijd moet herdacht worden en onze vrijheid moet gevierd worden."

 

Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking

De Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking zijn onlosmakelijk met Ede verbonden. Jaarlijks vindt op de derde zaterdag in september dit bijzondere herdenkingsevenement plaats op de Ginkelse Heide.

 

In aanwezigheid van de laatste WOII veteranen en tienduizenden bezoekers uit binnen en buitenland worden de gebeurtenissen van september 1944 herdacht. Uitgangspunt is de bijzondere geschiedenis van de Slag om de Ginkel. De 2.000 para's die op 18 september 1944 sprongen voor onze vrijheid, die letterlijk een sprong maakten in het onbekende. Vandaag de dag is het de 11 Luchtmobiele Brigade uit Arnhem die Rode Baretten uit de hele wereld verzamelt om parachute te springen tijdens de herdenking. Zij doen dit als specialist in airborne optreden en organisator van een grote internationale oefening.


Vorig jaar, tijdens de 75-jarige herdenking van de operatie Market Garden, werd de herdenking in Ede nog bijgewoond door HKH Prinses Beatrix en ZKH Prins Charles.


Airborne Region

In september zijn er altijd veel Airborne herdenkingen in de hele regio. Elke gemeente gaat de komende periode bepalen hoe en in welke vorm deze herdenkingen zullen doorgaan.

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland

Gemaakt: Dinsdag, 21 april 2020 20:07

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

 

Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag.

 

Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten.

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen.

 

Onderwijs en kinderopvang

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

  • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50% van de tijd naar school. De andere helft van de tijd volgen zij onderwijs op afstand.
  • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
  • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100% open.
  • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
  • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

 

Sport

  • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
  • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
  • Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
  • Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

 

Zelfstandig wonende ouderen

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

 

Evenementen

Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

 

Impact op de samenleving en sociaaleconomische gevolgen

Met iedere stap die we in dit proces zetten, zullen sommige mensen opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of bezorgd. Toch is dit de intelligente weg vooruit naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarbij gebruiken we de kansrijke plannen die bedrijven en organisaties maken voor de anderhalvemetersamenleving.

 

De impact op de samenleving en de sociaaleconomische gevolgen van de crisis zijn enorm. De overheid kan dankzij haar goede financiële positie eerste hulp bieden aan ondernemingen, zelfstandigen en getroffen sectoren. Maar we kunnen niet voorkomen dat veel mensen in meer of mindere mate geraakt worden. Gelukkig zien we dat overal in de samenleving mensen, bedrijven en organisaties opstaan om elkaar te helpen. 

Fietser aangereden bij tankstation Haan in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 22 april 2020 16:28

WAGENINGEN - Op de Churchillweg in Wageningen is woensdagmiddag ter hoogte van benzinestation Haan een fietser aangereden.


Een automobilist die ging tanken zag daar een fietser die op het fietspad reed over het hoofd. De fietser kwam met zijn hoofd op de voorruit van de auto terecht, hierdoor liep letsel hij op. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto is afgesleept door een berger.

Tot 1 juni gratis adverteren voor lokale ondernemers in deze tijd van de coronacrisis

Gemaakt: Donderdag, 23 april 2020 00:30

WAGENINGEN - Als je bedrijf in beeld blijft tijdens deze lastige periode, blijf je ook bij de consumenten onder de aandacht. Nu adverteren betekent ná de crisis een voorsprong op de concurrent. Wij als 112Wageningen willen de lokale ondernemer graag steunen en bieden daarom de eerste 10 ondernemers aan om tot 1 juni 2020 gratis een advertentie op onze website te plaatsen. Geen contract, geen kosten. De banner wordt door ons kosteloos opgemaakt en kan gedurende de periode kosteloos worden gewijzigd. De banners zijn optimaal zichtbaar voor onze bezoekers op zowel desktop als tablet en mobiel.

 

Met onze 23 online nieuwssites ontvangen we maandelijks meer dan 3 miljoen pagina bezoeken. De meeste bezoekers komen uit de regio, adverteren voor lokale bedrijven is daarom juist erg interessant. De website is bedoeld voor jong en oud en wordt ook daadwerkelijk bezocht door mensen in alle leeftijdscategorieën.

 

Interesse? Neem contact op met [email protected]

Groot eerbetoon aan zorgpersoneel bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede

Gemaakt: Donderdag, 23 april 2020 23:10

EDE - Donderdagavond 23 april rond 21.00 uur hebben vele hulpdiensten zich verzameld bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de Willy Brandtlaan in Ede. Dit allemaal om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken voor al hun inzet in deze tijd van de coronacrisis.

 

Vrijwilligers van brandweer Ede Centrum en Ede Stadspoort, ambulancedienst Gelderland Midden en politie basisteam Ede stonden voor de ingang van het ziekenhuis en hadden hun zwaailichten aan. Een hoogwerker van de brandweer was aanwezig met een groot spandoek. Naast de hulpverleners was ook burgemeester Verhulst aanwezig.

Fietsster in Bennekom gaat onderuit en raakt gewond

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 15:46

BENNEKOM - Vrijdagmiddag 24 april rond 14.00 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de kruising Kerkstraat / Hogeweg in Bennekom.

 

Een vrouw is met haar fiets onderuit gegaan en raakt daarbij gewond. Omstanders die het zagen gebeuren hebben eerste hulp verleend totdat de ambulance gearriveerd was. De fietsster is gestabiliseerd waarna ze behandeld is in de ambulance. Ze werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Hoe de fietsster ten val kon komen is niet duidelijk.

Waterstoring treft 20.000 huishoudens in Ede en Bennekom

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 16:32

EDE - Vrijdagmiddag 24 april rond 15.15 uur is een waterlekkage ontstaan door een gesprongen waterleiding aan de Bosrand in Ede.

 

Het water is de Bosrand opgestroomd, waardoor de weg is afgesloten. Er zouden zowel huishoudens in Ede, als Bennekom zonder water zitten. Vitens is aanwezig om de breuk op te sporen en deze te repareren. Hoe lang de reparatie zal duren, is nog niet duidelijk.

 

De waterleiding is vermoedelijk geraakt tijdens werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel.

Bedank de hedendaagse helden met een berichtje #Dankaandezorg

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 17:16

Mensen die werkzaam zijn in de zorg zetten dagelijks hun eigen gezondheid op het spel in de strijd tegen het coronavirus. Nooit eerder werd zo duidelijk hoe belangrijk deze mensen zijn en hoe hard wij ze nodig hebben. Op dankaandezorg.nl kunnen mensen een persoonlijk bericht achterlaten voor deze helden, als bedankje en steuntje in de rug. Alle berichten worden stuk voor stuk afgeleverd aan de zorgmedewerkers. 

 

‘Dank aan de zorg’ is een initiatief dat opgezet is door een groep ondernemers en vrijwilligers uit verschillende disciplines en landen. Het platform is in het leven geroepen om dank- & steunberichten te verzamelen en deze direct af te leveren bij zorgmedewerkers overal ter wereld, in ziekenhuizen, klinieken of op andere plekken waar de berichten te zien zullen zijn voor de mensen die het betreft. Om ze te bedanken voor het werken in barre omstandigheden en dat zij onze families helpen terwijl ze niet bij die van zichzelf kunnen zijn, in de strijd tegen corona.

 

Het doel is om minstens 1 miljoen bedankjes te ontvangen en deze stuk voor stuk af te leveren bij 10 miljoen zorgmedewerkers wereldwijd. Om mensen over dit platform te informeren en aan te moedigen een bericht achter te laten stellen mediabedrijven kosteloos zendtijd en commerciële ruimte beschikbaar. Dankzij hun hulp zal de campagne te zien zijn op TV, in print en out of home media.

 

Met de kennis en ervaring van het Dank aan de zorg-team hebben we dit kunnen opzetten. Daarnaast hebben de geweldige mensen van Stainless Sound, MassiveMusic en Eyeforce meegeholpen om in slechts enkele dagen een prachtige TV commercial op te nemen, te editen en distribueren. 

 

Het team heeft, samen met alle meewerkende partners, ongelooflijk hard gewerkt aan communicatie- en social media strategieën en creatieve uitingen voor o.a. out of home, digitaal, social en TV. Alles met als voornaamste doel ervoor te zorgen dat de zorgmedewerkers over de hele wereld begrijpen hoe dankbaar we zijn voor alles wat zij voor ons doen. Help alsjeblieft mee door een bericht achter te laten.”

 

Jasper Mutsaerts van Dank aan de zorg: “De missie van dankaandezorg.nl is om dankbaarheid te tonen aan zorgmedewerkers wereldwijd. dankaandezorg.nl moedigt burgers aan om hun ‘Dankjewel’ bericht achter te laten op het platform, die wij vervolgens afleveren o.a. middels live streams in ziekenhuizen. Tot op heden hebben al ruim 100.000 mensen hun steun- en dankbetuiging gedeeld.”

 

Ga naar www.dankaandezorg.nl en bedank de hedendaagse helden.

Coronapatiënt per traumahelikopter terug vanuit Duitsland naar Ede

Gemaakt: Zaterdag, 25 april 2020 20:31

EDE - Zaterdagavond 25 april rond 19.50 uur landde een traumahelikopter PH-HOW op een veld aan de Laan der Verenigde Naties in Ede.

 

De helikopter had een coronapatiënt aan boord die voor behandeling in een ziekenhuis in Bochum Duitsland is geweest. De patiënt wordt verder verzorgd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Buurtbewoner ruikt gas aan de Lombardi in Wageningen

Gemaakt: Zondag, 26 april 2020 16:48

WAGENINGEN - De brandweer van Wageningen is gewaarschuwd nadat een buurtbewoner aan de Lombardi gas had geroken. Op diverse plaatsen werd inderdaad gas gemeten. De omgeving van het lek is afgezet met linten en hekken.

 

De OVD van de brandweer en Liander komen ter plaatse. Salliant detail is dat er in dit gebied het fietspad wordt vernieuwd, en er een nieuwe fiets / loopbrug is geplaatst.

Gasfles vat vlam tijdens barbecueën in Bennekom

Gemaakt: Maandag, 27 april 2020 19:15

BENNEKOM - Maandagavond 27 april rond 18.40 uur is brand ontstaan in een tuin aan de Rijnsteeg in Bennekom. De bewoners waren aan het barbecueën toen de gasfles vlam vatte.

 

De brandweer heeft de gasfles ontkoppeld en gekoeld. Er zijn geen gewonden bij gevallen.

Advies overheid: verwijder NL-Alert-app vanwege data-lek!

Gemaakt: Donderdag, 30 april 2020 21:13

NEDERLAND - Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vandaag melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een data-lek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Deze app is vrij nieuw en is aanvullend op het algemene NL-Alert alarmmiddel van de overheid in het geval van een noodsituatie. De app kan sinds begin maart worden gedownload door gebruikers van een Android- of iOS-toestel voor aanvullende informatiediensten. Intussen hebben circa 58.000 gebruikers deze extra informatie-app gedownload. Zij krijgen het advies om deze aanvullende NL-Alert-app te verwijderen van hun telefoon. Het verwijderen van de aanvullende app heeft geen gevolgen voor het ontvangen van alarmberichten van NL-Alert zelf, want het is een heel ander systeem.

 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat nader onderzoek wordt gedaan naar de omvang van het data-lek in de aanvullende app en hoe het heeft kunnen ontstaan. Om naast alarmberichten van NL-Alert aanvullende informatiediensten via de app te kunnen leveren, bijvoorbeeld met pushberichten, moeten op dat moment locatiegegevens worden verzameld van de gebruikers die zich dan in een getroffen gebied begeven. Er zijn echter ook locatiegegevens en mogelijk andere persoonsgegevens, zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps, bij een externe notificatiedienst terecht gekomen zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze externe dienst is verzocht het verzamelen van data via de app per direct te staken en de al verzamelde data te vernietigen.

 

Dichten data-lek
Er worden nu maatregelen genomen om de aanvullende app op een andere, veiliger manier in te richten. Zolang dit proces niet is voltooid, is het advies de app te verwijderen. Er zal binnen enkele dagen een update van de app worden verspreid, waarin de betreffende externe dienst is verwijderd. Daarmee wordt het lek zo snel mogelijk gedicht.

 

De NL-Alert app is een waardevolle aanvulling op de crisiscommunicatiemiddelen van de overheid. Tegelijkertijd moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat er op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens wordt omgegaan. Minister Grapperhaus heeft de Auditdienst Rijk (ADR) gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken. De ADR heeft hiermee ingestemd.

 

Zodra er meer bekend is over het data-lek zal die informatie worden verspreid via de website van NL-Alert en wordt ook weer de Tweede Kamer geïnformeerd.

Brandweer Wageningen haalt eenden nest van 4e verdieping

Gemaakt: Vrijdag, 01 mei 2020 16:02

WAGENINGEN - Aan het Plantsoen in Wageningen werd vrijdag 1 mei een dier in nood gemeld. Het ging om een nest eenden die op de 4e verdieping van het appartementen complex in de bloembak zaten. Moeder eend vloog van schrik weg.


Voor het nestje werd de hoogwerker van de brandweer gealarmeerd. Zij hebben met hulp van een medewerker van de dierenambulance de hele bloembak meegenomen. In het nest lagen nog 8 eitjes.

 

De mensen van de dierenambulance hebben het nest inclusief bloembak een veilige plek gegeven. Dit in de hoop dat moeder eend het nest niet afstoot.

“Mensen doen vaker een beroep op 112 dan vroeger”

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 01:12

Een ongeval in het verkeer, een slachtoffer reanimeren. Het maakt deel uit van de werkdag van een ambulanceverpleegkundige. Reggie Diets (59) was 25 jaar lang zo’n verpleegkundige die klaarstond als 112 werd gebeld. Inmiddels is hij manager onderwijs ambulancezorg en schreef naar aanleiding van zijn ervaringen een boek: ‘Ambulancezorg altijd in beweging’. 

 

“Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de blogs die ik regelmatig schreef over het dagelijkse werk van een ambulancezorgprofessional. Deze blogs zijn in verhalende vorm in het boek terecht gekomen en bieden onder meer een eerlijke kijk op het werk op de ambulance toen en nu, in de huidige zorg.” 

 

Diets startte in de jaren negentig als verpleegkundige in een ziekenhuis. “Ik wilde enorm graag verpleegkundige worden, ook al had ik zo’n zorgberoep niet van huis uit meegekregen. Sterker nog, mijn vader vond het een beroep voor vrouwen. Die zag me liever een ander vak leren en timmerman worden bijvoorbeeld.” 

 

In die tijd moest een ambulanceverpleegkundige man zijn, en sterk

 

Diets zette door en er vormde zich meer en meer een passie voor het vak van ambulanceverpleegkundige. “In die tijd bestond de eis voor ambulanceverpleegkundige vooral uit het feit dat je man moest zijn en sterk. Er waren immers nog geen trolleys voor onder de brancards zoals tegenwoordig. Ik was 27 jaar en na een eerste afwijzing kreeg ik toch de kans om te bewijzen dat ik met een medeverpleegkundige een persoon van tachtig kilo op een brancard vele trappen naar beneden kon dragen. Ik werd aangenomen.” 

 

Diets werkte drie jaar lang in Amsterdam op de ambulance en stapte vervolgens over naar Utrecht, waar hij tien jaar werkzaam was. Hij volgde ondertussen een interne opleiding, trouwde op zijn 35ste zijn vijftien jaar jongere vrouw die ook in de ambulamcezorg werkzaam was en is, en ging naast zijn dagelijkse werk in deeltijd studeren. “Ik wilde het onderwijs wel in en haalde mijn akte. Uiteindelijk werkte ik voor veertig procent op de ambulance en werkte de andere zestig procent in het onderwijs. Toen er een baan vrijkwam als opleidingscoördinator voor ambulancepersoneel heb ik dat met beide handen aangepakt.”

 

Mensen doen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger

 

Zes jaar geleden stapte hij voor honderd procent op het onderwijs over en werd manager onderwijs bij een middelgrote ambulancedienst in het midden van het land. Dat doet hij nog steeds. “Het grote verschil met jaren geleden is dat de zorg enorm aan het digitaliseren is. Bovendien doen mensen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger. Het is laagdrempeliger geworden. De zorg is een product dat mensen makkelijker consumeren. Daar komt nog bij dat de vraag in de zorg enorm toeneemt, en er is een tekort aan goede verpleegkundigen en artsen. Bovendien wordt de zorg ook nog eens intensiever. Zeker voor ambulancepersoneel.”

 

Voordat een patiënt in het ziekenhuis terecht komt, heeft het ambulancepersoneel al een reeks aan onderzoeken uitgevoerd. “Dat betekent dat deze ambulancezorgprofessionals zich regelmatig moeten bijscholen omdat de wet bepaalt wat er in en rond de ambulance al aan zorg moet plaatsvinden voordat de ziekenhuisverpleegkundigen het overnemen. Dat is een zware taak.” 

 

Of het nog zo is dat louter mannen op de ambulance werkzaam zijn, ontkent Diets direct. “Nee hoor. Was in mijn tijd misschien vijftien procent van het personeel vrouw. Tegenwoordig is het fifty fifty. Vrouwen tillen net zo makkelijk patiënten op een brancard als mannen en gaan even zorgvuldig en deskundig met bijvoorbeeld agressie van omstanders om. Zij doen niet onder voor mannen.” 

 

Sensatiezoekers kunnen hun hart ophalen aan dit boek

 

Het boek dat hij schreef, in samenwerking met een van zijn studenten die de blogs omzette in boekvorm, is vooral heel verhelderend voor jonge mensen die graag op de ambulance zouden willen werken. Ze krijgen een reëel beeld van het dagelijkse leven van een ambulancezorgprofessional. “Ook mensen die ooit betrokken waren bij een ongeval of iets in die trant zullen in het boek herkenning vinden. Daarnaast kunnen sensatiezoekers er ook hun hart aan ophalen. Er staan natuurlijk beschrijvingen in van grote incidenten. Ongevallen en reanimaties van jonge kinderen bijvoorbeeld. Maar vooral ook hoe mijn werkdag er in die begintijd uitzag en hoe het er nu aan toegaat. Er staan ook veel persoonlijke passages in.”

 

“Ik heb 25 jaar patiëntenzorg geboden. Als ik nu met jonge mensen het werk als coördinator evalueer, mis ik het. Het is de dynamiek, en de contacten met politie, brandweer en huisartsen die ik mis. Ik werk nu dagelijks op kantoor om beleid te maken. Dat is wel heel iets anders.”

 

Dat hij nog regelmatig aan het werk herinnerd wordt, onderschrijft Diets met een praktijkvoorbeeld van een jaar terug. “Ik werd ingezet om kinderen te vaccineren en trof een moeder met een jongen van een jaar of zeventien. Kerel van 1.80 meter. ‘Ik ken u’, zei de vrouw. ‘U kwam als ambulanceverpleegkundige regelmatig een frietje eten in de patatzaak waar ik toentertijd werkte.’ Dat bleek echter niet alles. Toen in die tijd deze vrouw zwangerschapsproblemen had, werd er een ambulance gebeld. Haar zoon, die ik zou vaccineren, werd in die ambulance geboren. Ik was degene die haar bijstond als verpleegkundige. Zo kan het gaan.” 

 

Het boek ‘Ambulancezorg in beweging’ is voor 22,50 euro te bestellen via deze link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/ambulancezorg-altijd-in-beweging/36419

 

Eind dit jaar volgt een tweede druk met daarin extra verhalen door Diets geschreven over de gevolgen voor het werk van het ambulancepersoneel in tijden van de coronacrisis. 

Corona teststraat in Ede voor zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvang medewerkers en jeugdtrainers

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 16:15

EDE - De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden richt in de afgesloten Exposium-ruimte van Pathé in Ede een tweede teststraat in. Hier kunnen vanaf woensdag 6 mei zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers worden getest op corona.

 

Teststraat in Ede
Op 6 mei opent de GGD Gelderland-Midden een tweede teststraat in verband met het uitgebreide testbeleid. Sinds 6 april kunnen zorgprofessionals (buiten het ziekenhuispersoneel) met corona- klachten zich laten testen in de teststraat in Arnhem. Vanaf 6 mei kan personeel in het basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers zich laten testen, als zij klachten hebben.

 

Met de inzet van twee teststraten in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden kan de GGD tegemoet komen aan de verwachte toenemende vraag naar testen.

 

Burgemeester Verhulst van Ede: "De locatie in Ede is dichterbij voor mensen die in het westelijk deel van de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden wonen en goed bereikbaar vanaf de A12. En zo is er ruimte om meer groepen te testen."

 

Veilig werken
Voorzitter Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, Ahmed Marcouch: "Nu de kinderen weer aan het sporten zijn, de basisscholen en kinderopvang weer opengaan op 11 mei, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de leerkrachten, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers veilig kunnen werken. Als ze klachten hebben, moet snel duidelijk zijn of ze besmet zijn of niet. Dan kunnen ze, als ze gezond zijn, met een gerust hart aan het werk. Mooi dat we daarom bij Pathé in Ede een nieuwe teststraat mogen inrichten. Zo komen we samen stapje voor stapje verder in de strijd tegen het coronavirus."

 

Aparte ingang en eigen parkeergelegenheid
Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: "Wij zijn blij dat we Pathé Ede belangeloos beschikbaar kunnen stellen als testcentrum. De testruimte heeft een eigen in- en uitgang en is volledig apart te betreden van de bioscoopzalen. Ook is er een eigen parkeergelegenheid. Wanneer onze bioscoop weer opengaat, kruisen testers en bezoekers elkaar dus niet. Met het beschikbaar stellen van onze locatie in Ede, kunnen wij een maatschappelijke bijdrage leveren aan de strijd tegen corona."

 

Gewijzigd testbeleid sinds 30 april
Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang en, jeugdtrainers kunnen binnenkort getest worden. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om extra doelgroepen te testen. Het kabinet heeft op 21 april besloten dat vanaf 11 mei de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer opengaan. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Met deze sectoren is afgesproken dat vanaf 6 mei het personeel zich bij klachten kan laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.

 

Sporten in de buitenlucht is voor kinderen inmiddels weer mogelijk. Jeugdtrainers kunnen daarom nu ook getest worden bij klachten. Voor jeugdtrainers gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de sectoren van onderwijs en kinderopvang.

 

Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals bij de politie, brandweer en in handhaving en toezicht al getest worden.

Huiselijk geweld melden via codewoord ‘masker 19’

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 17:14

Met het codewoord 'masker 19' kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP hebben afgesproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Als een slachtoffer de woorden 'masker 19' uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

 

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

 

Minister De Jonge: "Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen."

 

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord 'masker 19' gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

 

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Brandweer blust buitenbrand aan de Churchillweg in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 23:17

WAGENINGEN - De politie heeft woensdagavond een deel van de Churchillweg afgesloten in verband met een buitenbrand.

Schuin tegenover de Expert stond een ligbank in brand. De brandweer heeft de brand geblust. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting.

Vermoedelijk drugsafval gevonden aan de Maneswaard in Wageningen

Gemaakt: Donderdag, 07 mei 2020 23:43

WAGENINGEN - Donderdagavond 7 mei kreeg de politie een melding dat er drugsafval gevonden was aan de Maneswaard in Wageningen. Op de plaats aangekomen bleek het te gaan om een pallet met een aantal kleine vaten te gaan.


Handhaving kwam ter plaatse, zij hebben de omgevingsdienst gewaarschuwd. Vermoedelijk zijn de vaten vanaf de kant van het water gedumpt. De Maneswaard ligt aan de rijnwanddijk maar dat is nog steeds gemeente Wageningen.

Overleden persoon aangetroffen in vijver in Renkum

Gemaakt: Vrijdag, 08 mei 2020 16:17

RENKUM - In een vijver ter hoogte van de Esdoorndreef in Renkum is vrijdagmiddag een lichaam aangetroffen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het lichaam daar terechtgekomen is. Volgens omstanders gaat het om een vrouw op leeftijd maar dit is nog niet bevestigd.

 

Onder andere de Forensische Opsporing is ter plaatse en doet onderzoek. Het onderzoek richt zich erop om een misdrijf uit te kunnen sluiten. Meer informatie is nog niet bekend.

 

Update

De politie meldt dat er geen sprake is van een misdrijf.

Buurtbewoners blussen brand bij woning aan de Roghorst in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 09 mei 2020 15:06

WAGENINGEN - Bij een woning aan de Roghorst in Wageningen heeft zaterdag 9 mei een buitenbrand gewoed. Hierbij liep zowel de woning als de heg veel schade op. De hitte van de brand zorgde ervoor dat het raam van de woning sneuvelde.

Buurtbewoners hebben direct ingegrepen. De buurman heeft direct met een tuinslang de brand proberen te blussen. Een andere buurman heeft een riek gepakt om de brandende delen uit elkaar te trekken. De brandweer heeft de brand verder afgeblust.


In de tuin hadden twee dozen waar zonnepanelen in hadden gezeten vlam gevat. Hoe de dozen zijn gaan branden is vooralsnog niet duidelijk. Volgens Alarmeringen Wageningen werd de brandweer om 12:54 uur opgeroepen.

Auto raakt van snelweg en crasht in Heelsum

Gemaakt: Zondag, 10 mei 2020 15:38

HEELSUM - Zondagmiddag 10 mei rond 12.50 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Rijksweg A50 in Heelsum.

 

Een bestuurder is met zijn auto van de snelweg geraakt en gecrasht tegen het hekwerk. Een rijstrook van de A50 is afgesloten door het ongeval. De inzittende is behandeld in een ambulance en uiteindelijk met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Ook zat er een hond in de auto deze is met de schrik vrijgekomen.

Vrachtwagen raakt van de A12 bij Ede en belandt in het water

Gemaakt: Maandag, 11 mei 2020 07:13

EDE - Op de A12 bij Ede is maandagmorgen 11 mei rond 06:45 uur een vrachtwagen van de weg geraakt en in het water beland. De vrachtwagencombinatie raakte van de weg in de bocht van de A12 met de A30. De chauffeur raakte gewond bij het ongeval.

 

De brandweer heeft de chauffeur met behulp van een ladder uit de cabine gehaald. Over de exacte oorzaak is nog niets bekend. Door het ongeval staat file richting Arnhem.

Twee personenauto's met elkaar in botsing op de Dijkgraaf in Bennekom

Gemaakt: Dinsdag, 12 mei 2020 11:38

BENNEKOM - Dinsdag omstreeks 10:50 uur vond er een aanrijding met twee personenwagens plaats op de Dijkgraaf in Bennekom. Hierop reageerden politie, brandweer en ambulance uit Ede en Bennekom.

 

Personen op leeftijd kwamen met licht letsel en de schrik vrij maar worden onderzocht door het ambulance personeel. Politie zette de toegangswegen af terwijl de brandweer de auto dicht bij de sloot stabiliseerde en later verplaatste zodat de inzittende kon uitstappen. Inzittende is op eigen kracht naar de ambulance gelopen met ondersteuning van het ambulance personeel.

Politie doet inval in Wageningen op verdenking van hennepkwekerij

Gemaakt: Dinsdag, 12 mei 2020 12:27

WAGENINGEN - De politie heeft dinsdag omstreeks 11:43 een inval gedaan in een woning aan de Troelstraweg in Wageningen op verdenking van een hennepkwekerij.

 

De politie trof geen hennepkwekerij aan liet één van de agenten weten. Wel zijn er dingen aangetroffen die niet in orde zijn maar dit is voor de woningbouwvereniging uit te zoeken.