Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 13:34:37 (dia) Bennekomseweg 6704AK Wageningen 49631 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

zaterdag 17 april 2021

Archief

Penetrante benzine lucht in flat Wageningen

Gemaakt: Vrijdag, 06 november 2020 17:26

WAGENINGEN - In een flat aan de Van Het Hoffstraat in Wageningen hing vrijdagmiddag een flinke benzine lucht. De lucht hing vooral in het toilet en in de berging.

 

De brandweer heeft de politie gevraagd te komen, dit omdat zij een van de kelderboxen in wilde om kijken of daar de lucht vandaan kwam. In de kelderbox bleken meerdere jerrycan's te staan. Eén ervan was gaan lekken. Dit veroorzaakte de benzine lucht.

Steeds meer commerciële sneltesten maar die zijn niet allemaal betrouwbaar

Gemaakt: Zaterdag, 07 november 2020 17:52

NEDERLAND - Het gebruik van commerciële antigeen sneltesten neemt snel toe. Het is erg belangrijk mensen met klachten te testen. Dat is de enige zekerheid om te weten of je corona hebt of niet. Niet alle testen die nu op de markt zijn/worden gebracht zijn betrouwbaar.

 

Teststraat van de GGD

Zekerheid heb je in een teststraat van de GGD. Binnen 24 uur heb je een testafspraak en 24 uur later de uitslag. Afspreken kan via 0800- 1202 of www.coronatest.nl En blijf vooral thuis als klachten hebt. De GGD heeft verschillende teststraten. Hier lees je meer over de XL- teststraten, L-teststraten en de snelteststraten.

 

Commerciële testen

Als klant is het moeilijk inschatten of een niet-GGD test betrouwbaar is. Informeer je zelf goed, onder meer via de website van de testaanbieder. Controleer of er een arts betrokken is. Heeft de test een CE-markering. Wordt hij door een zorgprofessional uitgevoerd.

Positieve testen moeten gemeld worden bij de GGD ivm Bron- en contactonderzoek. Maar ook om mee te tellen in de regionale cijfers.

De drie goedgekeurde testen van het RIVM zijn:

  • Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott)
  • BD Veritor COVID test (Becton Dickinson)
  • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)

Zwaar vuurwerk door brievenbus; ravage na vuurwerkexplosie in woning Achterberg

Gemaakt: Zondag, 08 november 2020 16:21

ACHTERBERG - In een woning aan De Weide in Achterberg is grote schade ontstaan doordat iemand zwaar vuurwerk door de brievenbus heeft gegooid. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 november rond 2.00 uur 's nachts. De politie is op zoek naar getuigen.


Het is 2.00 uur 's nachts als er een harde knal klinkt in Achterberg. De bewoners van een huis aan de Weide schrikken wakker. Tot hun schrik zien ze overal in huis glas, kapotgeslagen deuren en andere schade. Beneden gekomen blijkt dat iemand vuurwerk door de brievenbus heeft gegooid. Van de begane grond tot aan de zolder is er schade. De keuken blijkt ontzet, een trapleuning is losgeslagen, ruiten zijn gesneuveld. Gelukkig is er niemand gewond geraakt door de klap.


De politie heeft de zaak in onderzoek. De recherche roept getuigen op zich te melden. Ook mensen die meer weten over wie er achter deze explosie zou kunnen zitten worden dringen gevraagd zich te melden via 0900-8844. Ook kunt u informatie delen via Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl

Aantal verkeersslachtoffers onder fietsende ouderen neemt toe

Gemaakt: Maandag, 09 november 2020 17:36

NEDERLAND - Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsende ouderen neemt toe. Van de omgekomen fietsers is vooral het aandeel 80-plussers flink toegenomen: van 12% in 2000 tot 27% in 2019, ofwel 54 van de in totaal 203 dodelijke fietsslachtoffers. 60-plussers vormen bijna driekwart (72%) van het totaal aantal fietsdoden en 70-plussers ruim de helft (59%). Het aandeel fietsdoden jonger dan 60 jaar is daarentegen fors afgenomen: van ongeveer de helft in 2000 tot minder dan een derde (28%) in 2019. Van de ongeveer 13.900 ernstig gewonde fietsers in 2018 was bijna een derde 70 jaar of ouder. Dit staat in het SWOV-rapport Naar meer veiligheid voor oudere fietsers; Ongevallen, omstandigheden en mogelijke oplossingen.

 

De toename onder de ouderen komt vooral doordat er meer ouderen zijn die ook steeds meer fietsen. Problemen bij het op- en afstappen en het niet tijdig opmerken van obstakels zijn belangrijke redenen dat oudere fietsers relatief vaak gewond raken bij enkelvoudige ongevallen. Ook complexe manoeuvres, zoals het links afslaan op een kruising, komen vaak voor als oorzaak van ongevallen. Het snelheidsverschil tussen ouderen op een elektrische fiets en op een gewone fiets blijkt beperkt te zijn (1 – 4 km/uur). Er is geen eenduidig bewijs dat elektrische fietsen voor ouderen gevaarlijker zijn dan gewone fietsen.

 

Als gevolg van de vergrijzing en van de toenemende populariteit van de (elektrische) fiets onder ouderen, zal zonder aanvullende maatregelen het aantal verkeersslachtoffers onder oudere fietsers de komende jaren verder toenemen. Er is niet één, allesomvattende maatregel om het veiligheidsprobleem van oudere fietsers op te lossen. Een combinatie van infrastructurele en voertuigtechnische maatregelen, ondersteund door gerichte educatie en beschermingsmiddelen, kan echter wel bijdragen aan de veiligheid voor oudere fietsers.

 

Bron: SWOV

Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod voor komende jaarwisseling

Gemaakt: Maandag, 09 november 2020 17:44

NEDERLAND - Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Vrijdag wil het kabinet een knoop doorhakken. Het kabinet heeft een aantal dagen nodig om de compensatie voor de vuurwerkbranche rond te krijgen.

 

Een algeheel verkoop- en afsteekverbod moet helpen bij het ontlasten van de zorg. Daarnaast wordt gesproken over een steunpakket voor de vuurwerksector. Er zouden naar verluidt tientallen miljoenen beschikbaar gesteld worden.

 

Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling zou zeker leiden tot faillissementen. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel het hele jaar.

 

Petitie vuurwerkverbod

Inmiddels is er ook een petitie gestart door mensen die de jaarlijks toenemende vuurwerkterreur een halt willen toegeroepen. Inmiddels hebben meer dan 650.000 mensen deze online petitie ondertekend.

Traumahelikopter landt in Renkum voor een medische inzet

Gemaakt: Dinsdag, 10 november 2020 16:24

RENKUM - In Renkum is dinsdag 10 november de traumahelikopter geland voor een medische inzet op de Quadenoord. De traumahelikopter heeft een Mobiel Medisch Team aan boord.


Wat er gebeurd is is niet duidelijk. Het slachtoffer is onder begeleiding van de trauma arts naar het ziekenhuis gebracht.

Onbekende zaagt gewei af van aangereden edelhert in Ede

Gemaakt: Donderdag, 12 november 2020 02:21

EDE - Na een aanrijding met een edelhert op de Verlengde Arnhemseweg bij Ede heeft iemand het gewei van de kop van het dode dier afgezaagd en meegenomen. Dat meldt flora- en faunabeheerder van de gemeente Ede, Victor Nuijten, op Twitter.

 

Het dier moest uit zijn lijden worden verlost. Vervolgens heeft de beheerder ongeveer 250 meter verder met de automobilist gepraat en een sleep geregeld. Terug bij het dier blijkt dat iemand het gewei er brutaal heeft afgezaagd. Het moet niet gekker worden!

Scooter en auto met elkaar in botsing op kruising in Bennekom

Gemaakt: Donderdag, 12 november 2020 07:38

BENNEKOM - Donderdagmorgen 12 november rond 6.50 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de kruising Dr. W. Dreeslaan - N781 met de Van Balverenweg in Bennekom.

 

Een auto en scooter zijn met elkaar in botsing gekomen. De scooterrijder is hierbij ten val gekomen en gewond geraakt. Het slachtoffer is behandeld in een ambulance.

Vuurwerkverbod definitief, 100 euro boete plus strafblad als je de fout in gaat

Gemaakt: Vrijdag, 13 november 2020 17:36

NEDERLAND - De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met dit tijdelijke verbod.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Afgelopen voorjaar hebben we met z’n allen geklapt voor de mensen in de zorg, komende jaarwisseling helpen we hen en onze handhavers door eenmalig geen vuurwerk af te steken.”

Minister Grapperhaus: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt het kabinet nu met een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”

Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche.

 

Vergoeding en veilige opslag

Omdat de oorzaak van het tijdelijke verbod ligt in COVID-19, zullen mensen uit de vuurwerkbranche in elk geval gebruik kunnen maken van bestaande COVID-19 compensatiemaatregelen voor ondernemers. Daarbovenop krijgt de sector een vergoeding voor de veilige opslag van niet verkocht vuurwerk en het transport naar veilige opslaglocaties. Hiervoor trekt het kabinet in totaal zo’n 40 miljoen euro uit. Vanzelfsprekend mag vuurwerk dat niet verkocht wordt alleen op veilige, speciaal hiervoor aangewezen locaties worden opgeslagen. Veel importeurs hebben naast opslaglocaties in Nederland ook de beschikking over locaties in Duitsland. Hiermee is er naar verwachting voldoende ruimte voor opslag. Wanneer in 2021 de vuurwerkverkoop weer van start gaat, kunnen de voorraden alsnog worden verkocht.

 

Sterretjes en trektouwtjes

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19.

 

Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk. Binnenkort zal worden gecommuniceerd wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.

 

Boete van 100 euro
Het verbod zal worden gehandhaafd met boetes, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Een boete zal tenminste 100 euro bedragen. Dat betekent dat mensen die bekeurd worden ook een strafblad krijgen.

Matras in brand bij zorginstelling Lievegoed in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 14 november 2020 19:44

WAGENINGEN - Zaterdagavond rond 18.50 uur is brand ontstaan in zorginstelling Lievegoed De Hoge Born aan de Bornsesteeg in Wageningen. Een matras heeft in brand gestaan. De technische recherche is opgeroepen om te onderzoeken of de brand is aangestoken. Er is één persoon aangehouden. Een aantal bewoners is met een busje van Noot naar het hoofdgebouw in Bilthoven gebracht,
Salvage is nu aanwezig, zij gaan kijken of er nu al gestart kan worden met schoonmaak.

 

Lievegoed biedt zorg, begeleiding en behandeling aan mensen met psychiatrische problemen, verslavingsproblemen of een verstandelijke handicap.

Wasdroger vliegt in brand op zolder van woning in Wageningen

Gemaakt: Maandag, 16 november 2020 16:55

WAGENINGEN - Op de zolder van een woning aan de Hamelakkerlaan in Wageningen is maandagmorgen brand ontstaan in een wasdroger. Er kwam veel rook uit het dakraam. De bewoners waren thuis en ontdekten de brand zelf.

 

De brandweer heeft het vuur geblust en de wasdroger naar buiten gebracht. Niemand raakte gewond.

Vrachtwagen botst achterop personenauto op de A12 bij Ede

Gemaakt: Dinsdag, 17 november 2020 07:31

EDE - In de nacht van maandag op dinsdag 17 november zijn de hulpdiensten rond 1:40 gealarmeerd vanwege een ongeval op de A12 bij Ede. Een vrachtwagen is achterop een langzaam rijdende auto gereden. Door de klap is de personenauto in sloot in geschoten. Het slachtoffer uit de personenauto is met onbekend letsel naar het UMC gebracht.

 

De verkeersongevallen analyse doet verdere onderzoek naar de toedracht van dit ongeval. Uit een blaastest bleek er geen alcohol in het spel te zijn. Door het ongeval is er maar 1 rijstrook beschikbaar geweest.

Meerdere poederbrieven aangetroffen in het hele land

Gemaakt: Dinsdag, 17 november 2020 17:08

NEDERLAND - De politie kreeg vandaag meerdere meldingen van zogeheten poederbrieven op diverse plekken in het land. De recherche doet onderzoek naar de herkomst van de brieven.

 

De politie kreeg op acht verschillende plaatsen meldingen van aangetroffen poederbrieven; drie daarvan kwamen terecht bij klantcontactcentra van uitgever DPG Media. Ook de redactie van het christelijke Nederlands Dagblad ontving een poederbrief, net als Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

 

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse om onderzoek te doen. In geen van de gevallen is er iemand gewond geraakt. De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de verschillende brieven.

 

Tips?
Weet u meer over de afzender(s) of heeft u andere informatie dat kan bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Gaat u zich laten vaccineren tegen COVID19?

Gemaakt: Donderdag, 19 november 2020 02:45

Veel mensen willen geen vaccinatie plicht. Er dreigt nu een indirecte vaccinatieplicht te ontstaan. Een kind dat niet is gevaccineerd, mag straks niet naar kinderopvang, je komt een overheidsgebouw niet binnen of je mag niet naar een concert of bibliotheek. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals pleit bijvoorbeeld voor een toegangsbewijs op basis van een vaccinatie.

 

Gaat u zich laten vaccineren tegen COVID19? Doe mee aan onze poll op de voorpagina!

Fietsster (66) aangereden door afslaande vrachtwagen in Rhenen

Gemaakt: Donderdag, 19 november 2020 16:25

RHENEN - Een 66-jarige fietsster uit Rhenen is donderdagmorgen 19 november aangereden door een vrachtwagen. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Grebbeweg met de Zwarteweg in Rhenen. De vrachtwagenchauffeur wilde rechtaf de Zwarteweg inrijden. Hij zag hierbij de fietsster vermoedelijk over het hoofd.

 

Een traumahelikopter met aan boord een Mobiel Medisch Team (MMT) is geland om het ambulancepersoneel te assisteren. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Vanwege het ongeluk is de N225 tussen Rhenen en Wageningen een tijdlang dicht geweest. Het is niet de eerste keer dat op dit punt een ongeval plaatsvindt. Op sociale media roepen inwoners de gemeente op om maatregelen te nemen.

Negentien poederbrieven aangetroffen door heel Nederland

Gemaakt: Vrijdag, 20 november 2020 17:39

NEDERLAND - Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties in het land zijn de afgelopen dagen poederbrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden bezorgd op elf Amsterdamse locaties, en bij panden in Amersfoort, Arnhem, Best, Rotterdam, Utrecht Roermond en Leusden. Tot de negentien ontvangers behoren o.a. hotels, ziekenhuizen, advocatenkantoren en uitgevers.


De recherche doet onderzoek naar de herkomst van de brieven, of er een verband is tussen zaken en het motief van de afzender(s). Er wordt rekening gehouden met het scenario dat er mogelijk sprake is van één en dezelfde afzender.

 

Op de foto in dit bericht is één van de poederbrieven te zien. Daarbij is ook een afzender te zien van Nationale Nederlanden. De recherche heeft geen reden om te denken dat deze organisatie enige betrokkenheid heeft in deze zaak. Het betreft dus een fictieve afzender.

 

Bij alle meldingen kwam een Teamleider Explosieven Verkenning ter plaatse voor onderzoek. Alle poederbrieven worden momenteel nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. De poederbrieven hebben bij enkele ontvangers lichte ademhalingsproblemen en branderige ogen veroorzaakt. Krijgt u een dergelijke poederbrief, bestaande uit een enveloppe met een wit kaartje en een onbekende poeder, open deze brief dan niet verder en bel direct 112.

 

Tips?
Weet u meer over de afzender(s) of heeft u andere informatie dat kan bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Gemaakt: Vrijdag, 20 november 2020 18:01

NEDERLAND - Het aantal coronabesmettingen daalt. Maar we zijn er nog niet. Daarom zijn er vanaf donderdag 19 november nieuwe landelijke maatregelen.

 

  • Musea, theaters, zwembaden en pretparken zijn weer open.
  • We mogen weer sporten in groepslessen.
  • We mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen.
  • We mogen met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn.

 

Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. Het advies is om tot de eerste helft van januari niet naar het buitenland te reizen. Tenzij dat echt noodzakelijk is. Evenementen blijven verboden en de horeca blijft dit.

 

Vooruitzicht

Begin december beslist het kabinet of we weer meer mogen doen. Sinterklaas vieren kan, maar houdt afstand en ontvang maximaal 3 personen thuis.

 

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Op 1 december gaat de tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in. Dan moet u verplicht een mondkampje dragen in publieke binnenruimtes. Denk aan winkels, musea en theaters.

Traumahelikopter naar Rhenen voor medische noodsituatie

Gemaakt: Maandag, 23 november 2020 20:49

Een traumahelikoprter met aan bood een Mobiel Medisch Team is maandagavond 23 november geland in Rhenen.

 

Hulpdiensten werden omstreeks 18:30 uur gealarmeerd voor een medische noodsituatie aan de Achterbergsestraatweg in Rhenen. Details over de inzet zijn onbekend.

Diverse gebouwen kleuren oranje in het kader van "Orange The World"

Gemaakt: Woensdag, 25 november 2020 22:24

REGIO - Vanaf woensdagavond 25 november kleuren diverse gebouwen oranje in het kader van "Orange The World" een platform wat wereldwijd aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen.

 

Onder andere in Rhenen kleurt de Cuneratoren Oranje en in Veenendaal zijn de gebouwen als de Bernhard van Kreelpoort en CSV Het perron oranje verlicht. In Ede worden de Concordiamolen en de grote kerk gekleurd aangestraald.

 

Orange the World 2020
In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland doet voor de 5de keer mee. Vorig jaar deden 150 gemeenten en 8 provincies mee en waren ruim 250 objecten oranje verlicht.

Verschillende Gelderse winkelstraten veel te druk

Gemaakt: Zaterdag, 28 november 2020 17:19

REGIO - Het is zaterdagmiddag druk in Gelderse winkelstraten. In Apeldoorn roept de gemeente op niet meer naar de stad te komen. In Culemborg moest de politie ingrijpen bij een te drukke winkel.


In de binnenstad in Apeldoorn zijn te veel mensen aanwezig, stelt de gemeente op sociale media. Het is daarom niet mogelijk om voldoende afstand tot elkaar te bewaren. De gemeente roept daarom op niet meer naar de binnenstad te komen. De oproep staat ook op borden in de omgeving van de binnenstad.

 

Eerder op de middag kreeg de politie in Culemborg een melding van een te drukke winkel. Het was daar zo druk, dat het ook hier onmogelijk was om anderhalve meter afstand te houden.

 

Druk in grote steden
Ook in andere Gelderse steden zoals Arnhem en Nijmegen is het druk, blijkt uit berichten op sociale media. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept inwoners van zijn stad op om zaterdag niet naar het centrum te komen om sinterklaasinkopen te doen.

 

Eerder was het op vrijdagmiddag ook in het centrum van Rotterdam te druk met het oog op corona, volgens de gemeente en veiligheidsregio. De gemeente plaatste daar matrixborden om mensen erop te wijzen dat ze drukte moeten vermijden.

Man belandt met zelfgebouwde quad in de sloot in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 28 november 2020 18:07

WAGENINGEN - Op de Droevendaalseweg in Wageningen is zaterdag 28 november een ongeval gebeurd. Een bestuurder belandde met een zelfgemaakte quad in de sloot. De bestuurder raakte hierbij gewond hij is in de ambulance onderzocht, niet duidelijk is of hij naar het ziekenhuis gebracht is.

 

De man was schijnbaar aan het proefrijden. Ter hoogte van een slagboom raakte hij de controle over het voertuig kwijt.

Politie haalt buitenlandse fietser van knooppunt Maanderbroek bij Ede

Gemaakt: Zondag, 29 november 2020 16:35

EDE - Zondagmorgen 29 november rond 11.40 uur werd een buitenlandse fietser van de Rijksweg A12 /A30, ter hoogte van knooppunt Maanderbroek bij Ede gehaald door agenten. De man werd getraceerd ter hoogte van de Heestereng.

 

De fietser zou er al heel wat kilometers op hebben zitten vanuit het buitenland via de snelwegen. De man werd gesommeerd van de snelwegen af te blijven.

Auto raakt in de sloot aan de Harnsesteeg in Bennekom

Gemaakt: Zondag, 29 november 2020 22:34

BENNEKOM - Zondagavond 29 november rond 20.05 uur is op het kruispunt van de Maanderdijk en Harnsesteeg in Bennekom door onbekende oorzaak een auto in de sloot terechtgekomen. De auto is over een duiker heen gereden.

 

De bestuurster is hierbij niet gewond geraakt. Samen met de politie heeft ze de verzekeringspapieren ingevuld. De auto werd door een berger meegenomen.

Dragen van een mondkapje vanaf morgen verplicht!

Gemaakt: Maandag, 30 november 2020 19:49

NEDERLAND - Vanaf dinsdag 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.

 

Wanneer moet ik een mondkapje op?
Iedereen vanaf 13 jaar draagt verplicht een mondkapje op openbare plekken die binnen zijn. Zoals musea, winkels, restaurants en theaters. Ook scholen en onderwijsinstellingen. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.


Bij contactberoepen. Zoals bij de kapper en de fysiotherapeut.


In het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.


In touringcars, vliegtuigen en op de luchthaven.

 

Als mensen een vaste zitplaats hebben, mag het mondkapje af. Bijvoorbeeld in een theater. Als mensen van hun plek opstaan, moet het mondkapje weer op. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar u te allen tijde in trein, bus, tram of metro het mondkapje moet ophouden.

 

Geen mondkapje op in de kerk
In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst zijn mondkapjes niet verplicht door de overheid. Bijvoorbeeld in kerken, moskeeën, tempels en synagogen.

 

Reden mondkapjesplicht
Door een mondkapje bijna overal verplicht te maken, is duidelijker wat de regels zijn. De overheid wil hiermee de verspreiding van het coronavirus tegengaan en de grote druk op de zorg verminderen. Om zo weer sneller terug naar het normale leven te kunnen terug keren.

Ramkraak bij Peerenboom Fietsen aan de Lawickse Allee in Wageningen

Gemaakt: Dinsdag, 08 december 2020 16:15

WAGENINGEN - In de nacht van maandag op dinsdag 8 december is er wederom in een bedrijfspand ingebroken in Wageningen. Ditmaal was het raak bij Peerenboom Fietsen aan de Lawickse Allee. Met een zilverkleurig busje werd de voordeur van de fietsenzaak in geramd. Een getuige die dit hoorde en zag heeft de politie gebeld. Dit alles gebeurde rond de klok van 2 uur. De bestelbus is vervolgens via de Stationstraat het Plantoen en vervolgens zijn ze op de Walstraat uit beeld verdwenen.

 

Er werd direct een burgernet melding uit gedaan. Dit leverde helaas niets op. De zaak beschikt over een mist generator, of deze ook is afgegaan is niet duidelijk.


Er zijn in ieder geval wel goederen meegenomen, over het aantal daders kon de politie woordvoerder in het belang van het onderzoek nog geen uitspraken doen. Op dit moment doet de technische recherche onderzoek. Verder zal er een buurtonderzoek gedaan worden.

 

De politie vraagt mensen die iets gezien of gehoord hebben zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Vroege winkeldiefstal bij Albert Heijn in Bennekom

Gemaakt: Vrijdag, 11 december 2020 15:31

BENNEKOM - Vrijdagmorgen 11 december rond 7.35 uur vond een winkeldiefstal plaats bij supermarkt Albert Heijn aan de Dorpsstraat in Bennekom.

 

De supermarkt was net open toen de dief werd gesnapt. Door agenten werd deze persoon aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex.

Fietser gewond bij aanrijding op het Olympiaplein in Wageningen

Gemaakt: Vrijdag, 11 december 2020 15:39

WAGENINGEN - Op het Olympiaplein in Wageningen is vrijdag 11 december een fietser gewond geraakt bij een aanrijding met een auto.


De fietser kwam de straat achter de Albert Hein vandaan en sloeg rechtsaf het Olympiaplein op. Op dat moment kwam er voor hem van rechts een auto aan. Omdat de fietser de bocht vermoedelijk de bocht te ruim nam werd hij geschept.


De fietser liep letsel op aan onder andere zijn schouder. Hij is nagekeken in de ambulance, maar niet naar het ziekenhuis vervoerd.

Ernstig ongeval met meerdere voertuigen op de N233 in Rhenen

Gemaakt: Vrijdag, 11 december 2020 21:40

RHENEN - Op de Lijnweg N233 in Rhenen heeft vrijdagavond een zwaar ongeval plaatsgevonden. Omstreeks 20:50 uur kwamen meerdere personenauto's met elkaar in botsing. Een personenauto botste door nog onbekende oorzaak frontaal op een busje, een ander busje werd daarbij ook geraakt. Eén van de busjes belandde in een greppel langs de weg.

 

Hulpdiensten werden groots opgeroepen. De brandweer heeft schermen geplaatst. Minstens één persoon raakte bij het ongeval gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd.

 

De weg is volledig afgesloten in verband met het onderzoek van de verkeersanalysten van de politie.

Enorme drukte in de winkels vanwege harde lockdown

Gemaakt: Maandag, 14 december 2020 15:39

REGIO - De verwachte lockdown zorgt voor topdrukte in veel winkelgebieden door het hele land. Maandagmiddag staan er lange rijen voor de winkels. Veel mensen doen nog even snel kerstinkopen.

 

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters. De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen. Contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven. Ook sportscholen gaan dicht.

 

Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen.

Gasleiding geraakt bij aanleg glasvezelkabel in Wageningen

Gemaakt: Maandag, 14 december 2020 16:33

WAGENINGEN - Maandagmiddag 14 december rond 12.35 uur is bij het aanleggen van een glasvezelkabel aan de Tarthorst in Wageningen een gasleiding geraakt.

 

De glasvezelkabel wordt naar de woning gelegd met behulp van een ondergrondse boor. Deze machine heeft de gasleiding doorboord. De netbeheerder zal de gasleiding repareren. Het is niet de eerste keer dat het fout is gegaan.