Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:36:14 Aanrijding Met Letsel Ritzema Bosweg Arboretumlaan Wageningen Prio Eenheid | Politie Gelderland Midden (PersInfo Regionaal)
zondag 12 juli 2020

Archief

Aanhanger in brand aan de Matenstraat in Wageningen [video]

Gemaakt: Woensdag, 12 februari 2020 21:47

WAGENINGEN - Op de Matenstraat in Wageningen is woensdagavond 12 februari een aanhanger in vlammen opgegaan. Vermoedelijk is de brand aangestoken.


De eigenaar ontdekte de brand en heeft de aanhanger bij zijn tuin weggetrokken. In de aanhanger lag wat afval. De brandweermannen waren op de kazerne ivm de wekelijkse oefenavond. Hierdoor was de brandweer heel snel ter plaatse.

 

Dit is nu al de 4e brand die dit gezin treft. Zij hebben geen idee wie dit gedaan kan hebben. Waarschijnlijk worden er nu camera's geplaatst.

 

Het is niet bekend of deze brand verband heeft met de 4 eerdere autobranden. De politie is met een aantal overtuigen in de omgeving aan het zoeken.

Magnetron vliegt in brand in keuken van studentencomplex Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 12 februari 2020 22:53

WAGENINGEN - Woensdagavond werd de brandweer van Wageningen gealarmeerd voor een keukenbrand in een studentencomplex aan de Oude Eekmolenweg.


Ter plaatse bleek dat een studente een portie popcorn wilde bereiden. Dit ging fout, ineens stond de magnetron in brand. Studenten hebben zelf het vuur kunnen doven, hierdoor bleef de schade beperkt.


De brandweer heeft nog een nacontrole uitgevoerd en de magnetron buiten gezet. Vervolgens is er nog geventileerd.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Korpsen uit de regio strijden om eerste plaats tijdens kringwedstrijd in Harskamp [video]

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 17:54

HARSKAMP - Voor de 77e keer zijn er zaterdag kringwedstrijden gehouden van het ''kring Barneveld''. Elk jaar organiseert een korps de wedstrijden en dit jaar was het de beurt aan Harskamp.

 

Aan de Westenengerdijk bij Loonbedrijf RAP was brand ontstaan in een loods. Een van de werknemers was bezig met het reinigen van een sproeimachine en kreeg een hartstilstand. Veel korpsen dachten dat er met gevaarlijke stoffen werd gewerkt maar uiteindelijk kwam de eigenaar melden dat er water in de tank zat. In de overkapping van de schuur was brand ontstaan met een doorslag naar een naastgelen schuurtje via een hooizolder. Daar in dat schuurtje was een andere werknemer aan het werk en raakte bekneld onder een tractorwiel. Beiden moesten zo snel en veilig mogelijk gered worden waarna ook de brand kon geblust worden.

 

De korpsen die meededen aan de vaardigheidstoets kwamen uit Barneveld, Hoevelaken, Kootwijkerbroek, Nijkerk, Scherpenzeel, Voorthuizen, Wageningen en Zwartebroek.

 

Uitslag

1. Barneveld

2. Voorthuizen

3. Hoevelaken

4. Nijkerk

5. Scherpenzeel

6. Kootwijkerbroek

7. Wageningen

8. Zwartebroek

Bestuurder onder invloed in Wageningen weigert alle medewerking

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 16:16

WAGENINGEN - De politie in Wageningen heeft afgelopen nacht drie maal een aanhouding gehad voor rijden onder invloed. Tegen twee bestuurders wordt proces verbaal opgemaakt en is een geldboete opgelegd.

 

De derde verdachte wenste geen enkele medewerking te verlenen en tegen hem wordt proces verbaal van weigering opgemaakt. Zijn rijbewijs is tevens ingevorderd en de politie doet een mededeling naar het CBR met betrekking tot zijn rijvaardigheid.

Stormschade in de regio lijkt mee te vallen [live fotoblog]

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 17:06

REGIO - De schade van storm Dennis die over Nederland raasde, lijkt mee te vallen. Precieze aantallen van het aantal meldingen heeft de brandweer niet, maar voor zover bekend zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd. Het KNMI gaf code geel af tot drie uur vanmiddag. Ondanks dat Dennis waarschijnlijk minder krachtig is dan zijn 'zusje' Ciara waarschuwt het KNMI wel voor harde windstoten.

 

Bomen en dakplaten

De meeste meldingen die binnenkomen bij de brandweer zijn boomgerelateerd, alhoewel de brandweer ook af moest op delen die loskwamen van een steiger en dakplaten die los dreigden te komen van een nieuwbouwwoning.

 

Zie ook:

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Vrachtwagen vat vlam in Wageningen, flink oliespoor op het wegdek

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 16:23

WAGENINGEN - Op de Ritzemabosweg N225 in Wageningen heeft een vrachtwagen woensdagmiddag vlam gevat. Er is sprake van een flink oliespoor op de busbaan.

 

De provincie heeft inmiddels absorptie korrels gestrooid, om de olie niet verder te verspreiden. Een speciale veegwagen kom ter plaatse om het wegdek te reinigen. Verkeer richting Renkum wordt door middel van een rijdende afzetting gewaarschuwd voor het oliespoor.

Dode en twee gewonden bij incident in zorginstelling Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 19 februari 2020 21:48

WAGENINGEN - Bij een incident in een woning aan het Morel in Wageningen is woensdagavond 19 februari een dode gevallen. Twee personen zijn gewond geraakt. Wat er precies is voorgevallen is nog onduidelijk.

 

Er zijn drie ambulances en ook de politie is met meerdere voertuigen ter plaatse. Er is ook een traumahelikopter geland met aan boord een Mobiel Medisch Team. Over de aard van het incident is nog weinig bekend. Volgens de eerste getuigenverklaringen zou een bewoner van het begeleid-wonen-project twee begeleiders met een mes hebben aangevallen. De inzet van de hulpdiensten trekt veel bekijks.

Dode bij zorginstelling Wageningen was bewoner

Gemaakt: Donderdag, 20 februari 2020 17:15

WAGENINGEN - De politie en het openbaar ministerie onderzoeken het incident met dodelijke afloop in een zorginstelling in Wageningen van donderdagavond 19 februari. De overleden persoon is een man, die in deze instelling woonde. Wat de oorzaak van het overlijden is, wordt onderzocht door de forensische opsporing.

 

Hierover worden betrokkenen en getuigen gehoord. Over het verloop van het onderzoek kan de politie op dit moment nog niets zeggen.


In de media veel gesproken wordt over het optreden van de politie. Zo wordt gesteld dat er meerdere malen met de politie is gebeld en dat dit pas op een later moment leidde tot inzet. De politie neemt dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is.

 

De politie is daarom een onderzoek gestart naar de professionaliteit van hun handelen. Dit onderzoek wordt verricht door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie in de eenheid Oost-Nederland. Daarnaast doet de Rijksrecherche onderzoek naar het optreden van de politie.

Update: bewoner zorginstelling Wageningen overleden tijdens aanhouding

Gemaakt: Vrijdag, 21 februari 2020 19:07

WAGENINGEN - De man die woensdagavond omkwam bij een incident op een zorginstelling in Wageningen, is overleden tijdens de aanhouding. Er is nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Dat meldt de politie vandaag.

 

De verschillende politie-onderzoeken zijn nog in volle gang. Het zal ook nog tijd vergen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Op dit moment is er de behoefte om iets meer over de verschillende onderzoeken te vertellen en aanvullende mededelingen te doen.

 

In de aanloop naar dit incident vertoonde de bewoner vanaf het begin van de avond agressief gedrag. Eerst leek dit zich te beperken tot de kamer waarin deze bewoner verbleef. Later richtte de agressie zich tot medewerkers van de instelling. Meerdere medewerkers hebben de bewoner kunnen overmeesteren in afwachting van de komst van de politie. De politie heeft samen met de medewerkers van de instelling getracht de man aan te houden.

 

Tijdens het incident is de bewoner, ondanks een reanimatie, overleden. Daarnaast bleek dat de medewerkers van de instelling gewond waren geraakt door toedoen van de bewoner, vermoedelijk met een scherp voorwerp. Zij zijn voor medische behandeling naar het ziekenhuis gebracht en zijn inmiddels weer thuis.

 

Er lopen nu drie politie-onderzoeken
Allereerst het politieonderzoek naar de toedracht van het overlijden van genoemde bewoner. In dit onderzoek is onder andere forensisch onderzoek verricht en is ook met de medewerkers in gesprek gegaan. Ze zijn gehoord over hun mogelijke rol bij de toedracht van het overlijden van de bewoner.

 

Het tweede onderzoek richt zich met name op de 112-meldingen en de opvolging daarvan. Dit is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door onze afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) en richt zich op het handelen van de politie en de lessen die hiervan kunnen worden geleerd.

 

Het derde onderzoek is het Rijksrechercheonderzoek. Dit onderzoek richt zich specifiek op het handelen van de politie rondom de aanhouding van de bewoner.

 

Sectie
Vandaag vrijdag 21 februari is er op het lichaam van het 27-jarige bewoner een sectie uitgevoerd. De uitkomst van de sectie geeft aanleiding tot nader forensisch onderzoek. De politie-onderzoeken zijn in volle gang. Het zal nog tijd vergen voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken. Daarom worden er voor nu geen verdere mededelingen gedaan.

Man steekt met jerrycan A50 bij Wolfheze over om benzine te halen

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 16:25

WOLFHEZE - Een roekeloze actie zorgde zaterdagmiddag omstreeks 14:00 uur voor een levensgevaarlijke situatie op de A50 bij Wolfheze.

 

Een auto komende vanaf de A12 kwam zonder benzine te staan op de vluchtstrook van de Rijksweg. De 3 inzittenden hebben de auto met de hand honderden meters verderop geduwd om aldaar tegenover een tankstation in de berm te parkeren.

 

De bestuurder van de auto is alle 6 de rijstroken van de drukke A50 overgestoken om bij het tankstation een jerrycan benzine te halen. Andere autobestuurders belde direct 112 waarna de politie de overstekende man in de kraag wist te vatten.

 

Een berger heeft de auto zonder brandstof afgesleept.

Net gekochte auto rolt vanaf oprit bij woning in Ede het water in

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 16:35

EDE - Op de Indira Gandhisingel in Ede is zaterdagmiddag 22 februari een auto te water geraakt. Volgens omstanders zou de auto uit zichzelf achteruit het water in gerold zijn, omdat de handrem er niet op stond. De auto was gisteren gekocht en stond bij de nieuwe eigenaren op de oprit.

 

Volgens Alarmeringen Ede werden hulpdiensten, waaronder het oppervlaktewater reddingsteam uit Wageningen, groots opgeroepen. Uiteindelijk bleek er niemand in de wagen te zitten. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Lange file op A12 vanwege boom over rijbaan

Gemaakt: Zondag, 23 februari 2020 17:16

GEMEENTE EDE - Op op de A12 richting Arnhem is zondag 23 februari een lange file ontstaan vanwege een boom die over een rijbaan was gevallen. De grote boom veel dwars over wij de rechter rijstroken heen. Al het verkeer moet daarom via de uiterst linker baan passeren. De brandweer en Rijkswaterstaat kwamen ter plekke om de boom van de weg te verwijderen.

 

Brandweer Ede was vandaag druk met storm meldingen. Op de Bosveen in Ede is zondag een grote boom omgewaaid. De doorgang op de weg met daardoor volledig geblokkeerd. De brandweer kwam ter plekke om de boom in stukken te zagen.

 

Door de vele regenval is een fietspad langs de Otterloseweg in Wekerom zondagmiddag veranderd in een zwembad. Het water in naastgelegen sloten kwam zo hoog te staan dat het fietspad langs de Otterloseweg volledig onder water kwam te staan. Omwonenden belde de politie deze komen polshoogte nemen om te kijken wat er met de situatie moet gebeuren.

Bestuurder zwaargewond na frontale botsing met rimob op de A12 in Veenendaal

Gemaakt: Zondag, 23 februari 2020 23:26

VEENENDAAL - Zondagavond 23 februari rond 22.30 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de Rijksweg A12 bij Veenendaal.

 

Een bestuurder is door onbekende oorzaak frontaal op een rimpelbuisobstakelbeveiliger, vaak afgekort tot RIMOB gebotst. Volgens omstanders had de bestuurder tijdens het ongeval geen gordel om. Het slachtoffer is zwaargewond in een ambulance met spoed naar het UMC in Utrecht vervoerd.

 

Een berger heeft de personenauto geborgen, het verkeer ondervond hierdoor enige hinder. De politie doet morgenochtend sporenonderzoek om de exacte oorzaak van het ongeval te achterhalen.

Treinverkeer tussen Ede en Arnhem gestremd na ongeval op spoor

Gemaakt: Maandag, 24 februari 2020 16:21

BENNEKOM - Er rijden maandagmiddag 24 februari geen treinen tussen Ede-Wageningen en Arnhem. Dat meldt de NS. Tussen Ede-Wageningen en Wolfheze is geen treinverkeer mogelijk vanwege een aanrijding met een persoon. Die is daarbij overleden. Het is nog onbekend wat er precies heeft plaatsgevonden.

 

De NS verwacht dat de treinproblemen rond 17.45 uur weer zijn verholpen.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Agenten treffen beschadigde auto aan zonder bestuurder

Gemaakt: Zaterdag, 29 februari 2020 16:44

WAGENINGEN - De politie is op zoek naar getuigen van een incident dat vrijdagavond tussen 20:30-21:00 uur heeft plaatsgevonden op of in de omgeving van de Pabstsendam in Wageningen. Bij het incident was in ieder geval een witte auto betrokken, maar mogelijk nog twee voertuigen.

 

Getuigen hoorden rond die tijd een harde knal maar konden niet thuisbrengen wat het geluid precies was. De witte auto troffen agenten zonder bestuurder en met schade aan op de Pabststendam.

 

Heb jij vrijdagavond tussen 20:30-21:00 uur iets verdachts gezien of gehoord wat mogelijk met dit incident te maken heeft? Laat het de politie weten via  0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.

Brand in papierverdeler bij Parenco in Renkum

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:26

RENKUM - Zondagmiddag even na 15.00 uur is bij Parenco in Renkum brand ontstaan. De brand zou in een papierverdeler hebben gewoed.


De bedrijfsbrandweer en de korpsen van Heelsum en Wageningen kwamen ter plaatse om de brand te bedwingen.


Het personeel dat in het pand aanwezig was moest naar buiten.

Politie schiet ontsnapte tbs'er dood tijdens vuurgevecht in Ochten [update]

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 20:02

OCHTEN / POORTUGAAL - Zondagmiddag 1 maart zijn twee TBS patiënten ontsnapt uit FPC de Kijvelanden in Poortugaal. Na een achtervolging op de A15 heeft de politie het tweetal aangehouden. Bij de aanhouding is één van de twee mannen om het leven gekomen. De andere man is aangehouden en zit vast.

 

Gijzeling
De twee TBS'ers hebben rond half vijf vanmiddag een medewerker bedreigd met een vuurwapen en een mes. Vervolgens zijn ze de kliniek ontvlucht. Bij de gijzeling is de betrokken medewerker licht gewond geraakt.

 

Eenmaal buiten de kliniek heeft het duo een taxi staande gehouden, is ingestapt en gevlucht. De politie zette de achtervolging in over de A15. Ter hoogte van Kesteren werd de auto door de politie gestopt.

 

De twee ontsnapte mannen renden naar een nabijgelegen bedrijventerrein waar vervolgens een vuurgevecht ontstond met de politie. Daarbij is één van de twee mannen levensbedreigend gewond geraakt. De 37-jarige man overleed ter plekke. De andere man en de taxichauffeur zijn aangehouden, de politie en de Rijksrecherche doen nader onderzoek.

Vermiste vrouw (48) uit Wageningen is mogelijk in de buurt van Zevenaar

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 16:24

WAGENINGEN - De politie zoekt naar een vrouw uit Wageningen die sinds zondag is vermist. Er is een Burgernet-melding verspreid.


De vrouw is 48 jaar oud en verplaatst zich in een blauwe Audi A4. Ze is 1 meter 60 lang en draagt haar donkerblonde haar in een knotje. Ze heeft een normaal postuur.

Er bestaat een vermoeden, zegt een politiewoordvoerster, dat de vrouw zich in de buurt van Zevenaar ophoudt.

Politie Wageningen zoekt getuigen van incident op de Top Naeffstraat

Gemaakt: Maandag, 02 maart 2020 16:36

WAGENINGEN - Politie Wageningen is op zoek naar getuige(n) van een incident die op donderdag 6 februari rond 09.00 uur heeft plaats gevonden op de Top Naeffstraat. Bij dit incident waren meerdere personen betrokken en en één van de personen heeft verwondingen opgelopen.

 

Heeft U genoemde dag rond 09.00 uur wat gezien of gehoord dat mogelijk met dit incident te maken heeft, laat het de politie weten via 0900-8844.

Aanrijding op de Weteringsteeg in Rhenen

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 17:10

RHENEN - Op de kruising Friesesteeg met de Weteringsteeg in Rhenen heeft dinsdagmiddag 3 maart een aanrijding plaatsgevonden. Eén persoon is door het ambulance personeel nagekeken.


De politie onderzoekt de exacte oorzaak van de aanrijding.

Personenauto dwars voor vrachtwagen bij ongeval op A12 in Ede

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 16:11

EDE - Woensdagmorgen 4 maart rond 11.10 uur heeft een ongeval plaatsgevonden tussen een vrachtwagen en personenwagen op de Rijksweg A12 bij Ede.

 

Hoe het ongeval precies heeft kunnen ontstaan, is niet bekend. Mogelijk ging het mis tijdens het in- of uitvoegen. De auto is uiteindelijk dwars tegen de voorkant van de vrachtwagen tot stilstand gekomen. De automobilist raakte bij het ongeval gewond en is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis gebracht.

 

Rijkswaterstaat heeft twee rijstroken even afgesloten voor het verkeer in verband met de inzet van de hulpdiensten en de bergingswerkzaamheden. Zowel de auto, als de vrachtwagen hebben schade opgelopen.

Auto rijdt cafetaria in Renkum binnen, klanten komen met de schrik vrij [video]

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 16:47

RENKUM - Een automobilist is woensdagmiddag een cafetaria aan de Achterdorpsstraat in Renkum binnengereden. Het lijkt te gaan om een ongeluk.


De man die de auto bestuurde is gewond geraakt. De ernst van zijn verwondingen is niet bekend. Twee klanten die op het moment van het ongeluk in het cafetaria waren, zijn met de schrik vrijgekomen.

 

De omgeving rond het cafetaria is afgezet met linten. De politie en de brandweer zijn ter plaatse in Renkum. Het pand is zwaar beschadigd en wordt door de brandweer door middel van stempels gestut.

 

Naast het voertuig is zand gestrooid over olie of brandstof die op straat is gelekt.

Woning beschoten aan de Haverlanden in Wageningen [video]

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 04:39

WAGENINGEN - Op de Haverlanden in Wageningen is in de nacht van donderdag op vrijdag 6 maart op een raam van een woning geschoten. Er zou meerdere keren geschoten zijn. Er raakte niemand gewond.


Getuigen zouden gezien hebben dat 2 verdachte personen met een masker op een steeg in zijn gevlucht. Aan de gaten te zien is er vermoedelijk met een licht wapen geschoten.

 

De straat is afgezet en de politie doet onderzoek. De Forensische Opsporing komt ter plaatse. Er zijn 3 kleine op kogeltjes lijkende balletjes in de goot aangetroffen.

Politie zoekt twee jongens na beroving aan de Elstar in Wageningen

Gemaakt: Vrijdag, 06 maart 2020 19:37

WAGENINGEN - Vrijdagavond rond 18:45 uur heeft er een beroving plaatsgevonden aan de Elstar in Wageningen. De verdachten zijn vermoedelijk richting de Cerise gevlucht. Een vrouw van 24 belde de politie omdat ze door twee mannen met een steekwapen was bedreigd. Ze hebben geen buit kunnen maken. Het slachtoffer is ongedeerd gebleven.

 

Verdachten
2 getinte jongens rond de 20 jaar.
Een draagt een grijze sweater met een gezet postuur.
De andere droeg donkere kleding.
Deze was mager van postuur.

 

De politie is een zoek actie in de omgeving gestart. Mocht u iets gehoord of gezien hebben belt u de politie 112 of 0900 8844.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.

Twintig teams uit Gelderland en Flevoland doen mee met ABWC wedstrijden in Harskamp

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 18:00

HARSKAMP - Bij de bedrijfsbrandweer van het Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp zijn vandaag ABWC wedstrijden gehouden. Het militaire brandweerkorps bestaat dit jaar 25 jaar.

 

Op een TAS-HD en een 112 baan werden de wedstrijden gehouden. Twintig teams uit Gelderland en Flevoland deden mee aan de wedstrijden.

 

De ploegen op de HD baan kregen een brand inzet voor de kiezen. De ploeg op de 112 baan kreeg te maken met een heftruckbrand een beknelling onder een heftruck en een persoon die bekneld zat met zijn hand onder een machine.

 

De deelnemende ploegen TAS-HD zijn Dodewaard, Wageningen, Harderwijk 3, De Valk, Ermelo, Zutphen, Barneveld 1, Creil, Winterswijk en Elst.

 

Uitslag: 

Nr 1 korps Harderwijk gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 2 korps Dodewaard gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 3 korps Barneveld gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Vinkeveen (UT) op 16 Mei

De vrijwilligers van De Valk werden 5e. 

 

 

 

Deelnemende ploegen 112 baan zijn Emmeloord, Kootwijkerbroek 3, Gameren, Elspeet, Culemborg, Waardenburg, Elburg, Zetten 2, Buren en Asperen. 

 

Nr 1 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Asperen (GLD) op 16 Mei

Nr 2 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Scheemda (GR) op 9 Mei

Nr 3 gaat naar de eerste ronde gewestelijk te Tjallebert (FR) op 16 Mei

Hulpdiensten rukken groots uit voor incident in woning Wageningen

Gemaakt: Zondag, 08 maart 2020 18:10

WAGENINGEN - Voor een nog onbekend incident in een woning aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen zijn zondagmiddag 8 maart veel hulpdiensten opgeroepen. Er is ook een traumahelikopter geland. Het trauma personeel is door een bewoner van de veerstraat naar Generaal Foulkesweg gebracht.

 

Twee ambulances, drie politie voertuigen, de traumahelikopter LL3 en de OVGD zijn inmiddels ter plaatse. Het is niet bekend wat zich in de woning heeft afgespeeld. Eén persoon is onder begeleiding van een trauma arts met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.