Laatste alarmering:
Datum gisteren Tijd 17:53:58 (dia) Grebbedijk Wageningen 119360 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-107

Ambulance 07-107

dinsdag 29 september 2020

Archief

Fietser aangereden bij tankstation Haan in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 22 april 2020 16:28

WAGENINGEN - Op de Churchillweg in Wageningen is woensdagmiddag ter hoogte van benzinestation Haan een fietser aangereden.


Een automobilist die ging tanken zag daar een fietser die op het fietspad reed over het hoofd. De fietser kwam met zijn hoofd op de voorruit van de auto terecht, hierdoor liep letsel hij op. Hij werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De auto is afgesleept door een berger.

Tot 1 juni gratis adverteren voor lokale ondernemers in deze tijd van de coronacrisis

Gemaakt: Donderdag, 23 april 2020 00:30

WAGENINGEN - Als je bedrijf in beeld blijft tijdens deze lastige periode, blijf je ook bij de consumenten onder de aandacht. Nu adverteren betekent ná de crisis een voorsprong op de concurrent. Wij als 112Wageningen willen de lokale ondernemer graag steunen en bieden daarom de eerste 10 ondernemers aan om tot 1 juni 2020 gratis een advertentie op onze website te plaatsen. Geen contract, geen kosten. De banner wordt door ons kosteloos opgemaakt en kan gedurende de periode kosteloos worden gewijzigd. De banners zijn optimaal zichtbaar voor onze bezoekers op zowel desktop als tablet en mobiel.

 

Met onze 23 online nieuwssites ontvangen we maandelijks meer dan 3 miljoen pagina bezoeken. De meeste bezoekers komen uit de regio, adverteren voor lokale bedrijven is daarom juist erg interessant. De website is bedoeld voor jong en oud en wordt ook daadwerkelijk bezocht door mensen in alle leeftijdscategorieën.

 

Interesse? Neem contact op met [email protected]

Groot eerbetoon aan zorgpersoneel bij ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede

Gemaakt: Donderdag, 23 april 2020 23:10

EDE - Donderdagavond 23 april rond 21.00 uur hebben vele hulpdiensten zich verzameld bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de Willy Brandtlaan in Ede. Dit allemaal om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken voor al hun inzet in deze tijd van de coronacrisis.

 

Vrijwilligers van brandweer Ede Centrum en Ede Stadspoort, ambulancedienst Gelderland Midden en politie basisteam Ede stonden voor de ingang van het ziekenhuis en hadden hun zwaailichten aan. Een hoogwerker van de brandweer was aanwezig met een groot spandoek. Naast de hulpverleners was ook burgemeester Verhulst aanwezig.

Fietsster in Bennekom gaat onderuit en raakt gewond

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 15:46

BENNEKOM - Vrijdagmiddag 24 april rond 14.00 uur heeft een ongeval plaatsgevonden op de kruising Kerkstraat / Hogeweg in Bennekom.

 

Een vrouw is met haar fiets onderuit gegaan en raakt daarbij gewond. Omstanders die het zagen gebeuren hebben eerste hulp verleend totdat de ambulance gearriveerd was. De fietsster is gestabiliseerd waarna ze behandeld is in de ambulance. Ze werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Hoe de fietsster ten val kon komen is niet duidelijk.

Waterstoring treft 20.000 huishoudens in Ede en Bennekom

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 16:32

EDE - Vrijdagmiddag 24 april rond 15.15 uur is een waterlekkage ontstaan door een gesprongen waterleiding aan de Bosrand in Ede.

 

Het water is de Bosrand opgestroomd, waardoor de weg is afgesloten. Er zouden zowel huishoudens in Ede, als Bennekom zonder water zitten. Vitens is aanwezig om de breuk op te sporen en deze te repareren. Hoe lang de reparatie zal duren, is nog niet duidelijk.

 

De waterleiding is vermoedelijk geraakt tijdens werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel.

Bedank de hedendaagse helden met een berichtje #Dankaandezorg

Gemaakt: Vrijdag, 24 april 2020 17:16

Mensen die werkzaam zijn in de zorg zetten dagelijks hun eigen gezondheid op het spel in de strijd tegen het coronavirus. Nooit eerder werd zo duidelijk hoe belangrijk deze mensen zijn en hoe hard wij ze nodig hebben. Op dankaandezorg.nl kunnen mensen een persoonlijk bericht achterlaten voor deze helden, als bedankje en steuntje in de rug. Alle berichten worden stuk voor stuk afgeleverd aan de zorgmedewerkers. 

 

‘Dank aan de zorg’ is een initiatief dat opgezet is door een groep ondernemers en vrijwilligers uit verschillende disciplines en landen. Het platform is in het leven geroepen om dank- & steunberichten te verzamelen en deze direct af te leveren bij zorgmedewerkers overal ter wereld, in ziekenhuizen, klinieken of op andere plekken waar de berichten te zien zullen zijn voor de mensen die het betreft. Om ze te bedanken voor het werken in barre omstandigheden en dat zij onze families helpen terwijl ze niet bij die van zichzelf kunnen zijn, in de strijd tegen corona.

 

Het doel is om minstens 1 miljoen bedankjes te ontvangen en deze stuk voor stuk af te leveren bij 10 miljoen zorgmedewerkers wereldwijd. Om mensen over dit platform te informeren en aan te moedigen een bericht achter te laten stellen mediabedrijven kosteloos zendtijd en commerciële ruimte beschikbaar. Dankzij hun hulp zal de campagne te zien zijn op TV, in print en out of home media.

 

Met de kennis en ervaring van het Dank aan de zorg-team hebben we dit kunnen opzetten. Daarnaast hebben de geweldige mensen van Stainless Sound, MassiveMusic en Eyeforce meegeholpen om in slechts enkele dagen een prachtige TV commercial op te nemen, te editen en distribueren. 

 

Het team heeft, samen met alle meewerkende partners, ongelooflijk hard gewerkt aan communicatie- en social media strategieën en creatieve uitingen voor o.a. out of home, digitaal, social en TV. Alles met als voornaamste doel ervoor te zorgen dat de zorgmedewerkers over de hele wereld begrijpen hoe dankbaar we zijn voor alles wat zij voor ons doen. Help alsjeblieft mee door een bericht achter te laten.”

 

Jasper Mutsaerts van Dank aan de zorg: “De missie van dankaandezorg.nl is om dankbaarheid te tonen aan zorgmedewerkers wereldwijd. dankaandezorg.nl moedigt burgers aan om hun ‘Dankjewel’ bericht achter te laten op het platform, die wij vervolgens afleveren o.a. middels live streams in ziekenhuizen. Tot op heden hebben al ruim 100.000 mensen hun steun- en dankbetuiging gedeeld.”

 

Ga naar www.dankaandezorg.nl en bedank de hedendaagse helden.

Coronapatiënt per traumahelikopter terug vanuit Duitsland naar Ede

Gemaakt: Zaterdag, 25 april 2020 20:31

EDE - Zaterdagavond 25 april rond 19.50 uur landde een traumahelikopter PH-HOW op een veld aan de Laan der Verenigde Naties in Ede.

 

De helikopter had een coronapatiënt aan boord die voor behandeling in een ziekenhuis in Bochum Duitsland is geweest. De patiënt wordt verder verzorgd in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Buurtbewoner ruikt gas aan de Lombardi in Wageningen

Gemaakt: Zondag, 26 april 2020 16:48

WAGENINGEN - De brandweer van Wageningen is gewaarschuwd nadat een buurtbewoner aan de Lombardi gas had geroken. Op diverse plaatsen werd inderdaad gas gemeten. De omgeving van het lek is afgezet met linten en hekken.

 

De OVD van de brandweer en Liander komen ter plaatse. Salliant detail is dat er in dit gebied het fietspad wordt vernieuwd, en er een nieuwe fiets / loopbrug is geplaatst.

Gasfles vat vlam tijdens barbecueën in Bennekom

Gemaakt: Maandag, 27 april 2020 19:15

BENNEKOM - Maandagavond 27 april rond 18.40 uur is brand ontstaan in een tuin aan de Rijnsteeg in Bennekom. De bewoners waren aan het barbecueën toen de gasfles vlam vatte.

 

De brandweer heeft de gasfles ontkoppeld en gekoeld. Er zijn geen gewonden bij gevallen.

Advies overheid: verwijder NL-Alert-app vanwege data-lek!

Gemaakt: Donderdag, 30 april 2020 21:13

NEDERLAND - Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vandaag melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens van een data-lek in de aanvullende informatie-app van NL-Alert. Deze app is vrij nieuw en is aanvullend op het algemene NL-Alert alarmmiddel van de overheid in het geval van een noodsituatie. De app kan sinds begin maart worden gedownload door gebruikers van een Android- of iOS-toestel voor aanvullende informatiediensten. Intussen hebben circa 58.000 gebruikers deze extra informatie-app gedownload. Zij krijgen het advies om deze aanvullende NL-Alert-app te verwijderen van hun telefoon. Het verwijderen van de aanvullende app heeft geen gevolgen voor het ontvangen van alarmberichten van NL-Alert zelf, want het is een heel ander systeem.

 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat nader onderzoek wordt gedaan naar de omvang van het data-lek in de aanvullende app en hoe het heeft kunnen ontstaan. Om naast alarmberichten van NL-Alert aanvullende informatiediensten via de app te kunnen leveren, bijvoorbeeld met pushberichten, moeten op dat moment locatiegegevens worden verzameld van de gebruikers die zich dan in een getroffen gebied begeven. Er zijn echter ook locatiegegevens en mogelijk andere persoonsgegevens, zoals informatie over het besturingssysteem en andere geïnstalleerde apps, bij een externe notificatiedienst terecht gekomen zonder dat de gebruikers daarvoor toestemming hebben gegeven. Deze externe dienst is verzocht het verzamelen van data via de app per direct te staken en de al verzamelde data te vernietigen.

 

Dichten data-lek
Er worden nu maatregelen genomen om de aanvullende app op een andere, veiliger manier in te richten. Zolang dit proces niet is voltooid, is het advies de app te verwijderen. Er zal binnen enkele dagen een update van de app worden verspreid, waarin de betreffende externe dienst is verwijderd. Daarmee wordt het lek zo snel mogelijk gedicht.

 

De NL-Alert app is een waardevolle aanvulling op de crisiscommunicatiemiddelen van de overheid. Tegelijkertijd moeten burgers erop kunnen vertrouwen dat er op zorgvuldige wijze met hun persoonsgegevens wordt omgegaan. Minister Grapperhaus heeft de Auditdienst Rijk (ADR) gevraagd onderzoek te doen naar de gang van zaken. De ADR heeft hiermee ingestemd.

 

Zodra er meer bekend is over het data-lek zal die informatie worden verspreid via de website van NL-Alert en wordt ook weer de Tweede Kamer geïnformeerd.

Brandweer Wageningen haalt eenden nest van 4e verdieping

Gemaakt: Vrijdag, 01 mei 2020 16:02

WAGENINGEN - Aan het Plantsoen in Wageningen werd vrijdag 1 mei een dier in nood gemeld. Het ging om een nest eenden die op de 4e verdieping van het appartementen complex in de bloembak zaten. Moeder eend vloog van schrik weg.


Voor het nestje werd de hoogwerker van de brandweer gealarmeerd. Zij hebben met hulp van een medewerker van de dierenambulance de hele bloembak meegenomen. In het nest lagen nog 8 eitjes.

 

De mensen van de dierenambulance hebben het nest inclusief bloembak een veilige plek gegeven. Dit in de hoop dat moeder eend het nest niet afstoot.

“Mensen doen vaker een beroep op 112 dan vroeger”

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 01:12

Een ongeval in het verkeer, een slachtoffer reanimeren. Het maakt deel uit van de werkdag van een ambulanceverpleegkundige. Reggie Diets (59) was 25 jaar lang zo’n verpleegkundige die klaarstond als 112 werd gebeld. Inmiddels is hij manager onderwijs ambulancezorg en schreef naar aanleiding van zijn ervaringen een boek: ‘Ambulancezorg altijd in beweging’. 

 

“Dit boek kwam tot stand naar aanleiding van de blogs die ik regelmatig schreef over het dagelijkse werk van een ambulancezorgprofessional. Deze blogs zijn in verhalende vorm in het boek terecht gekomen en bieden onder meer een eerlijke kijk op het werk op de ambulance toen en nu, in de huidige zorg.” 

 

Diets startte in de jaren negentig als verpleegkundige in een ziekenhuis. “Ik wilde enorm graag verpleegkundige worden, ook al had ik zo’n zorgberoep niet van huis uit meegekregen. Sterker nog, mijn vader vond het een beroep voor vrouwen. Die zag me liever een ander vak leren en timmerman worden bijvoorbeeld.” 

 

In die tijd moest een ambulanceverpleegkundige man zijn, en sterk

 

Diets zette door en er vormde zich meer en meer een passie voor het vak van ambulanceverpleegkundige. “In die tijd bestond de eis voor ambulanceverpleegkundige vooral uit het feit dat je man moest zijn en sterk. Er waren immers nog geen trolleys voor onder de brancards zoals tegenwoordig. Ik was 27 jaar en na een eerste afwijzing kreeg ik toch de kans om te bewijzen dat ik met een medeverpleegkundige een persoon van tachtig kilo op een brancard vele trappen naar beneden kon dragen. Ik werd aangenomen.” 

 

Diets werkte drie jaar lang in Amsterdam op de ambulance en stapte vervolgens over naar Utrecht, waar hij tien jaar werkzaam was. Hij volgde ondertussen een interne opleiding, trouwde op zijn 35ste zijn vijftien jaar jongere vrouw die ook in de ambulamcezorg werkzaam was en is, en ging naast zijn dagelijkse werk in deeltijd studeren. “Ik wilde het onderwijs wel in en haalde mijn akte. Uiteindelijk werkte ik voor veertig procent op de ambulance en werkte de andere zestig procent in het onderwijs. Toen er een baan vrijkwam als opleidingscoördinator voor ambulancepersoneel heb ik dat met beide handen aangepakt.”

 

Mensen doen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger

 

Zes jaar geleden stapte hij voor honderd procent op het onderwijs over en werd manager onderwijs bij een middelgrote ambulancedienst in het midden van het land. Dat doet hij nog steeds. “Het grote verschil met jaren geleden is dat de zorg enorm aan het digitaliseren is. Bovendien doen mensen veel eerder een beroep op 112 dan vroeger. Het is laagdrempeliger geworden. De zorg is een product dat mensen makkelijker consumeren. Daar komt nog bij dat de vraag in de zorg enorm toeneemt, en er is een tekort aan goede verpleegkundigen en artsen. Bovendien wordt de zorg ook nog eens intensiever. Zeker voor ambulancepersoneel.”

 

Voordat een patiënt in het ziekenhuis terecht komt, heeft het ambulancepersoneel al een reeks aan onderzoeken uitgevoerd. “Dat betekent dat deze ambulancezorgprofessionals zich regelmatig moeten bijscholen omdat de wet bepaalt wat er in en rond de ambulance al aan zorg moet plaatsvinden voordat de ziekenhuisverpleegkundigen het overnemen. Dat is een zware taak.” 

 

Of het nog zo is dat louter mannen op de ambulance werkzaam zijn, ontkent Diets direct. “Nee hoor. Was in mijn tijd misschien vijftien procent van het personeel vrouw. Tegenwoordig is het fifty fifty. Vrouwen tillen net zo makkelijk patiënten op een brancard als mannen en gaan even zorgvuldig en deskundig met bijvoorbeeld agressie van omstanders om. Zij doen niet onder voor mannen.” 

 

Sensatiezoekers kunnen hun hart ophalen aan dit boek

 

Het boek dat hij schreef, in samenwerking met een van zijn studenten die de blogs omzette in boekvorm, is vooral heel verhelderend voor jonge mensen die graag op de ambulance zouden willen werken. Ze krijgen een reëel beeld van het dagelijkse leven van een ambulancezorgprofessional. “Ook mensen die ooit betrokken waren bij een ongeval of iets in die trant zullen in het boek herkenning vinden. Daarnaast kunnen sensatiezoekers er ook hun hart aan ophalen. Er staan natuurlijk beschrijvingen in van grote incidenten. Ongevallen en reanimaties van jonge kinderen bijvoorbeeld. Maar vooral ook hoe mijn werkdag er in die begintijd uitzag en hoe het er nu aan toegaat. Er staan ook veel persoonlijke passages in.”

 

“Ik heb 25 jaar patiëntenzorg geboden. Als ik nu met jonge mensen het werk als coördinator evalueer, mis ik het. Het is de dynamiek, en de contacten met politie, brandweer en huisartsen die ik mis. Ik werk nu dagelijks op kantoor om beleid te maken. Dat is wel heel iets anders.”

 

Dat hij nog regelmatig aan het werk herinnerd wordt, onderschrijft Diets met een praktijkvoorbeeld van een jaar terug. “Ik werd ingezet om kinderen te vaccineren en trof een moeder met een jongen van een jaar of zeventien. Kerel van 1.80 meter. ‘Ik ken u’, zei de vrouw. ‘U kwam als ambulanceverpleegkundige regelmatig een frietje eten in de patatzaak waar ik toentertijd werkte.’ Dat bleek echter niet alles. Toen in die tijd deze vrouw zwangerschapsproblemen had, werd er een ambulance gebeld. Haar zoon, die ik zou vaccineren, werd in die ambulance geboren. Ik was degene die haar bijstond als verpleegkundige. Zo kan het gaan.” 

 

Het boek ‘Ambulancezorg in beweging’ is voor 22,50 euro te bestellen via deze link: https://www.boekenbestellen.nl/boek/ambulancezorg-altijd-in-beweging/36419

 

Eind dit jaar volgt een tweede druk met daarin extra verhalen door Diets geschreven over de gevolgen voor het werk van het ambulancepersoneel in tijden van de coronacrisis. 

Corona teststraat in Ede voor zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvang medewerkers en jeugdtrainers

Gemaakt: Maandag, 04 mei 2020 16:15

EDE - De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden richt in de afgesloten Exposium-ruimte van Pathé in Ede een tweede teststraat in. Hier kunnen vanaf woensdag 6 mei zorgprofessionals, personeel in basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers worden getest op corona.

 

Teststraat in Ede
Op 6 mei opent de GGD Gelderland-Midden een tweede teststraat in verband met het uitgebreide testbeleid. Sinds 6 april kunnen zorgprofessionals (buiten het ziekenhuispersoneel) met corona- klachten zich laten testen in de teststraat in Arnhem. Vanaf 6 mei kan personeel in het basisonderwijs, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers zich laten testen, als zij klachten hebben.

 

Met de inzet van twee teststraten in de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden kan de GGD tegemoet komen aan de verwachte toenemende vraag naar testen.

 

Burgemeester Verhulst van Ede: "De locatie in Ede is dichterbij voor mensen die in het westelijk deel van de Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden wonen en goed bereikbaar vanaf de A12. En zo is er ruimte om meer groepen te testen."

 

Veilig werken
Voorzitter Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, Ahmed Marcouch: "Nu de kinderen weer aan het sporten zijn, de basisscholen en kinderopvang weer opengaan op 11 mei, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook de leerkrachten, kinderopvangmedewerkers en jeugdtrainers veilig kunnen werken. Als ze klachten hebben, moet snel duidelijk zijn of ze besmet zijn of niet. Dan kunnen ze, als ze gezond zijn, met een gerust hart aan het werk. Mooi dat we daarom bij Pathé in Ede een nieuwe teststraat mogen inrichten. Zo komen we samen stapje voor stapje verder in de strijd tegen het coronavirus."

 

Aparte ingang en eigen parkeergelegenheid
Jacques Hoendervangers, Algemeen Directeur Pathé: "Wij zijn blij dat we Pathé Ede belangeloos beschikbaar kunnen stellen als testcentrum. De testruimte heeft een eigen in- en uitgang en is volledig apart te betreden van de bioscoopzalen. Ook is er een eigen parkeergelegenheid. Wanneer onze bioscoop weer opengaat, kruisen testers en bezoekers elkaar dus niet. Met het beschikbaar stellen van onze locatie in Ede, kunnen wij een maatschappelijke bijdrage leveren aan de strijd tegen corona."

 

Gewijzigd testbeleid sinds 30 april
Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang en, jeugdtrainers kunnen binnenkort getest worden. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om extra doelgroepen te testen. Het kabinet heeft op 21 april besloten dat vanaf 11 mei de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer opengaan. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Met deze sectoren is afgesproken dat vanaf 6 mei het personeel zich bij klachten kan laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.

 

Sporten in de buitenlucht is voor kinderen inmiddels weer mogelijk. Jeugdtrainers kunnen daarom nu ook getest worden bij klachten. Voor jeugdtrainers gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de sectoren van onderwijs en kinderopvang.

 

Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals bij de politie, brandweer en in handhaving en toezicht al getest worden.

Huiselijk geweld melden via codewoord ‘masker 19’

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 17:14

Met het codewoord 'masker 19' kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP hebben afgesproken om met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Als een slachtoffer de woorden 'masker 19' uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

 

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.

 

Minister De Jonge: "Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag vrouwen niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen."

 

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord 'masker 19' gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

 

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.

Brandweer blust buitenbrand aan de Churchillweg in Wageningen

Gemaakt: Woensdag, 06 mei 2020 23:17

WAGENINGEN - De politie heeft woensdagavond een deel van de Churchillweg afgesloten in verband met een buitenbrand.

Schuin tegenover de Expert stond een ligbank in brand. De brandweer heeft de brand geblust. Vermoedelijk is er sprake van brandstichting.

Vermoedelijk drugsafval gevonden aan de Maneswaard in Wageningen

Gemaakt: Donderdag, 07 mei 2020 23:43

WAGENINGEN - Donderdagavond 7 mei kreeg de politie een melding dat er drugsafval gevonden was aan de Maneswaard in Wageningen. Op de plaats aangekomen bleek het te gaan om een pallet met een aantal kleine vaten te gaan.


Handhaving kwam ter plaatse, zij hebben de omgevingsdienst gewaarschuwd. Vermoedelijk zijn de vaten vanaf de kant van het water gedumpt. De Maneswaard ligt aan de rijnwanddijk maar dat is nog steeds gemeente Wageningen.

Overleden persoon aangetroffen in vijver in Renkum

Gemaakt: Vrijdag, 08 mei 2020 16:17

RENKUM - In een vijver ter hoogte van de Esdoorndreef in Renkum is vrijdagmiddag een lichaam aangetroffen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe het lichaam daar terechtgekomen is. Volgens omstanders gaat het om een vrouw op leeftijd maar dit is nog niet bevestigd.

 

Onder andere de Forensische Opsporing is ter plaatse en doet onderzoek. Het onderzoek richt zich erop om een misdrijf uit te kunnen sluiten. Meer informatie is nog niet bekend.

 

Update

De politie meldt dat er geen sprake is van een misdrijf.

Buurtbewoners blussen brand bij woning aan de Roghorst in Wageningen

Gemaakt: Zaterdag, 09 mei 2020 15:06

WAGENINGEN - Bij een woning aan de Roghorst in Wageningen heeft zaterdag 9 mei een buitenbrand gewoed. Hierbij liep zowel de woning als de heg veel schade op. De hitte van de brand zorgde ervoor dat het raam van de woning sneuvelde.

Buurtbewoners hebben direct ingegrepen. De buurman heeft direct met een tuinslang de brand proberen te blussen. Een andere buurman heeft een riek gepakt om de brandende delen uit elkaar te trekken. De brandweer heeft de brand verder afgeblust.


In de tuin hadden twee dozen waar zonnepanelen in hadden gezeten vlam gevat. Hoe de dozen zijn gaan branden is vooralsnog niet duidelijk. Volgens Alarmeringen Wageningen werd de brandweer om 12:54 uur opgeroepen.

Auto raakt van snelweg en crasht in Heelsum

Gemaakt: Zondag, 10 mei 2020 15:38

HEELSUM - Zondagmiddag 10 mei rond 12.50 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Rijksweg A50 in Heelsum.

 

Een bestuurder is met zijn auto van de snelweg geraakt en gecrasht tegen het hekwerk. Een rijstrook van de A50 is afgesloten door het ongeval. De inzittende is behandeld in een ambulance en uiteindelijk met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

 

Ook zat er een hond in de auto deze is met de schrik vrijgekomen.

Vrachtwagen raakt van de A12 bij Ede en belandt in het water

Gemaakt: Maandag, 11 mei 2020 07:13

EDE - Op de A12 bij Ede is maandagmorgen 11 mei rond 06:45 uur een vrachtwagen van de weg geraakt en in het water beland. De vrachtwagencombinatie raakte van de weg in de bocht van de A12 met de A30. De chauffeur raakte gewond bij het ongeval.

 

De brandweer heeft de chauffeur met behulp van een ladder uit de cabine gehaald. Over de exacte oorzaak is nog niets bekend. Door het ongeval staat file richting Arnhem.

Twee personenauto's met elkaar in botsing op de Dijkgraaf in Bennekom

Gemaakt: Dinsdag, 12 mei 2020 11:38

BENNEKOM - Dinsdag omstreeks 10:50 uur vond er een aanrijding met twee personenwagens plaats op de Dijkgraaf in Bennekom. Hierop reageerden politie, brandweer en ambulance uit Ede en Bennekom.

 

Personen op leeftijd kwamen met licht letsel en de schrik vrij maar worden onderzocht door het ambulance personeel. Politie zette de toegangswegen af terwijl de brandweer de auto dicht bij de sloot stabiliseerde en later verplaatste zodat de inzittende kon uitstappen. Inzittende is op eigen kracht naar de ambulance gelopen met ondersteuning van het ambulance personeel.

Politie doet inval in Wageningen op verdenking van hennepkwekerij

Gemaakt: Dinsdag, 12 mei 2020 12:27

WAGENINGEN - De politie heeft dinsdag omstreeks 11:43 een inval gedaan in een woning aan de Troelstraweg in Wageningen op verdenking van een hennepkwekerij.

 

De politie trof geen hennepkwekerij aan liet één van de agenten weten. Wel zijn er dingen aangetroffen die niet in orde zijn maar dit is voor de woningbouwvereniging uit te zoeken.

Afval van wietplantage gedumpt in natuurgebied Rhenen

Gemaakt: Maandag, 18 mei 2020 16:05

RHENEN - In een natuurgebied aan de Levendaalseweg in Rhenen is een groot deel van een wietplantage aangetroffen. Een voorbijganger tipte de politie.


De gemeente Rhenen is ingeschakeld om de rotzooi op te ruimen.

Flinke rookontwikkeling bij buitenbrand aan de Bornsesteeg in Wageningen

Gemaakt: Maandag, 18 mei 2020 17:01

WAGENINGEN - Op de Bornsesteeg in Wageningen is maandagmiddag 18 mei een forse buitenbrand ontdekt. De brand woedt tussen een sloot en een bedrijfspand van de WUR. Er is sprake van flinke rookontwikkeling.

 

Volgens Alarmeringen Wageningen kwam de melding om 16:43 uur binnen bij de brandweer post Bennekom. Hoe de brand is ontstaan is onbekend.

Nachtelijk verblijf op uiterwaarden niet langer toegestaan

Gemaakt: Dinsdag, 19 mei 2020 15:41

WAGENINGEN - 's Nachts verblijven op de uiterwaarden mag niet meer. De afgelopen weken hebben (voornamelijk) jongeren veel (geluids)overlast veroorzaakt. Ook worden er brandjes gesticht dat vooral in deze tijd van droogte grote risico's met zich mee brengt. Jongeren nemen hun drank en eetvoorraad mee, maar laten hun afval achter waaronder gebroken glaswerk. Dat is gevaarlijk voor loslopend vee dat op de Uiterwaarden verblijft.

 

Ook houdt men zich niet aan de noodzakelijke 1 ½ meter afstand maatregel.

 

In overleg met de gemeente Wageningen en Rijkswaterstaat is besloten regels op te stellen voor dit gebied.


De politie gaat de komende maanden extra aandacht geven aan de uiterwaarden en controleert vooral tijdens de avonden en nachten. De politie zal de eerste periode vooral waarschuwen. Let op: een bekeuring voor het niet houden aan de afstandsregels is tot 18 jaar 95 euro en boven de 18 jaar 390 euro.

Meerdere katalysatoren van Toyota Prius gestolen in de gemeente Wageningen en Renkum

Gemaakt: Woensdag, 20 mei 2020 15:48

WAGENINGEN - Tussen zondag 17 mei 2020 en woensdag 20 mei 2020 zijn er een aantal katalysatoren weggenomen welke behoorden bij een Toyota Prius. Twee keer is het de daders gelukt om daadwerkelijk een katalysator weg te nemen en één keer bleef het bij een poging daartoe.


Deze incidenten hebben plaats gevonden in de gemeente Wageningen en gemeente Renkum op de volgende locaties:
- Lorentzstraat te Wageningen
- Emmapark te Wageningen
- Roghorst te Wageningen
- Bram streeflandweg te Renkum.

 

Heeft u iets verdachts gezien tussen de genoemde periode? Bijvoorbeeld:
- Personen gezien, die zich verdacht ophielden in de omgeving?
- Voertuigen die u niet herkende en waarbij u denkt dat ze niets in uw wijk te zoeken hadden?
- Iets gezien wat mogelijk te maken heeft met de (poging) diefstallen van de katalysatoren ?

 

Neemt u dan contact op met ons via 0900-8844 en vermeld het nummer 2020225999.

Brand kerncentrale Dodewaard is onder controle

Gemaakt: Donderdag, 21 mei 2020 16:37

DODEWAARD - De brand bij de voormalige kerncentrale in Dodewaard is onder controle. Op het dak van de kerncentrale brak donderdagmiddag 21 mei een grote brand uit. De brand is wellicht ontstaan na werkzaamheden.

 

'Het gevaar is geweken', laat de woordvoerder donderdagmiddag weten. 'Dat geldt ook voor de volksgezondheid, daar hoeven geen zorgen over te zijn.' Er worden nog wel metingen gedaan om dat ook aan te kunnen tonen. De voormalige kerncentrale (sinds 1997 buiten bedrijf) ligt in de uiterwaarden aan de Waal.

AMBER Alert lanceert preventiecampagne voor tieners met tips tegen online grooming

Gemaakt: Maandag, 25 mei 2020 17:05

AMBER Alert lanceert naar aanleiding van de Dag van het Vermiste Kind een internationale preventiecampagne tegen digitaal kinderlokken oftewel online grooming. Dit doen ze in samenwerking met de Nederlandse politie en de Europese politiegroep voor vermiste personen (PEN-MP). Het doel van de campagne, die in meer dan twintig landen wordt verspreid, is om tieners ervan bewust te maken dat online interacties, hoe onschuldig ze ook lijken, soms nare gevolgen kunnen hebben. Hoewel online grooming zelden tot een vermissing leidt, werd er afgelopen juni nog een AMBER Alert uitgestuurd voor een twaalfjarig meisje dat slachtoffer werd van digitaal kinderlokken.

 

De '#GeefJezelfNietBloot'-campagne bestaat uit een preventiefilmpje waarin simpele, maar belangrijke, tips aan tieners worden gegeven om zich te beschermen tegen online groomers. Deze vuistregels zijn tot stand gekomen in samenwerking met experts van de politie.


'Het is belangrijk dat kinderen leren om alert te zijn. Zo'n groomer gaat soms zo geslepen te werk, dat het moeilijk is hen te herkennen. Juist daarom is het goed dat kinderen weten wat ze online beter wel of juist niet kunnen doen. Op die manier kunnen zij zichzelf beschermen en is het lastiger voor de groomer om toe te slaan', zegt Lidewijde van Lier, zedenspecialist van de politie.

 

Online is niet alles wat het lijkt
Van Lier: 'Op het internet kan iedereen zich anders voordoen, ook personen met verkeerde bedoelingen. Vaak doen ze zich voor als een leeftijdgenoot en gaan zo op zoek naar een slachtoffer. Dit gebeurt via sociale netwerksites of chatprogramma's, maar ook via online games.'


Voorafgaand aan een echte ontmoeting heeft de groomer meestal veelvuldig online contact gehad met het kind. Het kan dan gaan om e-mailcontact, seksueel getinte chats, maar ook het laten verrichten van seksueel getinte handelingen voor de webcam. 'Deze dingen kunnen vervolgens als chantagemiddel worden gebruikt om een minderjarige tot verdergaande seksuele handelingen of zelfs een ontmoeting te dwingen. Ervoor zorgen dat kinderen niet in de val worden gelokt door mensen met slechte bedoelingen is dus erg belangrijk', aldus Van Lier.

 

Ook internationaal verspreid
AMBER Alert brengt de preventiecampagne samen met de Europese politiegroep voor vermiste personen tevens in andere landen actief onder de aandacht. Zo wordt de campagne ook gedeeld door politie en kinderrechtenorganisaties in Albanië, België, Brazilië, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Srpska, Taiwan, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Auto in vlammen op de Dr. W. Dreeslaan in Bennekom

Gemaakt: Maandag, 25 mei 2020 20:29

BENNEKOM - Maandagavond 25 mei rond 20.15 uur is brand ontstaan in een auto aan de Dr. W. Dreeslaan - N781 in Bennekom.

 

De auto is door het vuur zwaar beschadigd geraakt. De brandweer wist het vuur snel te blussen. De auto stond op de afrit van de A12 toen de auto in brand vloog. De eigenaar van het voertuig had de auto net weer bij een garage opgehaald voor een beurt. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is niet bekend. Er vielen geen gewonden.

 

De afrit is voor het verkeer afgesloten. Een weg inspecteur noteert de kentekens van de voertuigen die het rode kruis negeren en toch de afrit afkomen. Deze automobilisten kunnen een bekeuring op de deurmat verwachten.

Automobilist in Bennekom botst tegen verkeerslicht

Gemaakt: Woensdag, 27 mei 2020 17:41

BENNEKOM - Woensdagmiddag 27 mei rond 17.10 uur heeft een ongeval plaatsgevonden aan de Van Balverenweg in Bennekom. Een automobilist is door nog onbekende oorzaak tegen een verkeerslicht gebotst. Het voertuig en het verkeerslicht hebben aanzienlijke schade.

 

Voordat de auto tegen het verkeerslicht botste vond er een kop-staartaanrijding plaats. De bestuurders hadden besloten dit op een parkeerplaats af te handelen, onderweg naar de parkeerplaats ging het nogmaals mis en botste de vrouw tegen het verkeerslicht.