Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:29:11 Otto Van Gelreweg 6703AE Wageningen 120687 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

donderdag 01 oktober 2020

MAANDAG 04|11

Het nieuwe dorpshuis in Garderen gaat De Wardborg heten

In februari 2020 staat de opening van dorpshuis De Wardborg gepland

GARDEREN - De Wardborg is bedacht door één van de inwoners uit Garderen. Er waren door inwoners uit Garderen zo'n zestig nieuwe namen bedacht. De Wardborg is gekozen als mooiste en best passende naam bij Garderen. Het verwijst naar de ligging van het nieuwe dorpshuis aan de rand van Garderen en naar de rijke historie van het dorp.

 

Waar komt de naam De Wardborg van vandaan?
Garderen heeft een hele rijke historie waar de sporen naar de ijstijden nog steeds zijn te zien. Op het oude wapen van Garderen zijn bomen rondom de kerk te zien. Deze bomen verwijzen naar het bos Wardlo. Het bos Wardlo komt terug in een schenkingsoorkonde uit 855. Het ontstaan van Garderen was toen een feit. In de loop der tijd zijn de gronden van dit eikenbos werden afgegraven en omgevormd tot akkers. Het nieuwe dorpshuis aan de Koningsweg ligt aan een akker en aan de ingang van Garderen (bij het binnenrijden vanaf Uddel). Je zou kunnen zeggen dat het nieuwe dorpshuis dus aan de rand van de dorpsvesting ligt. De borg is daarom een knipoog naar vroegere tijden en verwijst naar een vesting en bescherming.

 

Dorpshuis De Wardborg
In februari 2020 staat de opening van dorpshuis De Wardborg gepland. In het dorpshuis komen meerdere ruimtes die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Ook komt er een ruime sportzaal voor de gymles van de schoolkinderen en de trainingsmomenten van verschillende sporten.

Foto's
1/1
Reacties
Jehan uut Garder zegt: spacer
Helaas is dit nieuwe dorpshuis er neergezet door de gemeente Barneveld om het oude dorpshuis De Koepel goed te verkopen aan een bouwbedrijf. Dit bouwbedrijf wil er dure appartementen opzetten, wat veel geld oplevert. Het nieuwe dorpshuis kost de belastingbetaler 1,7 miljoen, terwijl dorpshuis De Koepel gerenoveerd had kunnen worden onder de 1 miljoen. Het verenigingsleven in Garderen stelt niet veel meer voor. Op een muziekvereniging en een sportvereniging na is er verder niet veel meer wat gebruik wil maken van een dorpshuis, wat buiten het dorp staat. Zelfs Plaatselijk belang heeft de laatste jaren geen gebruik meer gemaakt van Dorpshuis De Koepel.
Gaan we dezelfde kant op als in Elspeet, waar het nieuwe dorpshuis niet meer in gebruik is ?
De gemeente Barneveld heeft een verkeerde volgorde van werken. Nu is het: Eerst bouwen, en dan zien we wel wie er in komt.
Het zou zo moeten zijn: Eerst onderzoeken of er behoefte is, dan pas bouwen.
Het is te hopen dat de Wardborg later niet het Eindpunt gaat heten.
Inwoners van Garderen: maak er gebruik van nu het nog kan.
08-03-20 22:13
Score: 0
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines