Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:29:11 Otto Van Gelreweg 6703AE Wageningen 120687 Prio Middel Eenheid | Ambulance 07-116

Ambulance 07-116

donderdag 01 oktober 2020

DONDERDAG 09|01

Nieuwjaarswandeling Speulderbos in Garderen

In 1918 kocht Staatsbosbeheer het Speulderbos

GARDEREN - Op zaterdag 18 januari 2020 organiseert IVN Barneveld een Nieuwjaarswandeling in het Speulderbos in Garderen. U kunt onder leiding van IVN gidsen een stukje van het Speulderbos gaan bekijken. De gidsen laten u een mooi stuk bos zien, waar de natuur al tientallen jaren haar gang mag gaan. Neem vooral kinderen mee: gids Margreet heeft een speciale wandeling voor hen uitgezet met mooie en leerzame opdrachten!

 

In 1918 kocht Staatsbosbeheer het Speulderbos. Het verkeerde in slechte staat. Door te intensief kappen was het bijna geheel voor de bijl gegaan. Gelukkig is net op tijd ingegrepen, want het gaat om een uniek natuurgebied. Het Speulderbos behoort namelijk tot de oudste bossen van ons land. Er zit nogal wat hoogteverschil in. Als u van Garderen naar het gehucht Drie wandelt of fietst kunt u dat verschil in uw kuiten voelen. U moet 32 meter klimmen. Drie ligt 55 meter boven de zeespiegel. Het is het hoogste punt van de Noordwest Veluwe. De hoge beuken van Drie waren vroeger een baken voor de vissers op de Zuiderzee.

 

Staatsbosbeheer, de eigenaar van het bos, grijpt in bepaalde bospercelen nauwelijks in. Ze stuurt hooguit af en toe een tikkeltje bij. Het resultaat mag er zijn. Al heel lang wordt het aan z’n lot overgelaten met als gevolg dat het bezaaid is met dode en omgewaaide bomen en takken. Veel mensen vinden dat rommelig. Toch heeft dat dode hout niets te maken met slordigheid of bezuinigingen. Staatsbosbeheer laat het met opzet liggen, want dood hout is een bron van leven. Ideaal voor insecten, paddenstoelen en vogels.

 

De gidsen laten u een stukje boombos zien. Voor een leek is de naam boombos verwarrend. Elk bos bestaat immers uit bomen. Maar de bomen in een boombos zijn wel heel bijzonder. Het zijn voornamelijk beuken die in de wonderlijkste bochten zijn gegroeid en vaak met mos bedekt zijn. Het lijkt wel of ze gehuld zijn in groen fluweel. De sfeer in zo’n bos is mysterieus, soms spookachtig. Als de nevel in het bos hangt lijken de kromme bomen op bewegende wezens. De volksmond spreekt daarom treffend van ‘Het bos van de dansende bomen’.

 

Iets minder dan de helft van al het boombos in Nederland is te vinden in het Speulderbos. Staatsbosbeheer is er dan ook zuinig op. Maar het beheer is niet eenvoudig. Dat komt door de beuk die de eik en berk verdringt. Met zijn brede kroon overschaduwt de beuk alles. Jonge bomen kunnen er niet ontkiemen.

 

De gidsen zijn: Evert van den Berg, Aart Mulder en Margreet Rouwenhorst. 

 

We vertrekken om 13.30 uur vanaf het parkeerterrein De Vetkamp aan de Stationsweg in Barneveld én om 13.45 uur vertrekken we vanaf Bethabara aan de Van den Berglaan in Voorthuizen.  De start van de wandeling is om 14.00 uur van de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, net buiten Garderen (richting Speuld). 

 

De wandeling is voor donateurs, leden en kinderen gratis. Niet-leden betalen € 3,50 per persoon, maar kunnen zich ook ter plekke opgeven als lid of donateur (en zo ook de andere excursies gratis deelnemen). Hiervoor is een formulier bij de gidsen aanwezig. Voor meer informatie:  06-28261883 en kijk ook op ww.ivn.nl/barneveld.  

 
Foto's
1/1
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines