Logo 112Wageningen

Redactie algemeen 0 reactie(s) vr 15 april 2016, 2:00

Raad Ede stemt in met komst 900 asielzoekers

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 16:54 uur

EDE – De gemeente Ede gaat op drie plekken vluchtelingen opvangen. Het voorstel van het college van B en W voor het huisvesten van 900 vluchtelingen heeft de gemeenteraad met een meerderheid aanvaard. De fracties van SGP, VVD en Burgerbelangen stemden tegen.

De drie locaties waar een asielzoekerscentrum (azc) komt zijn: voormalig woon- en zorgcentrum De Klinkenberg aan de Van Heutszlaan in Ede (400 vluchtelingen), recreatie- en kampeerterrein De Braamhorst aan de Zonneoordlaan in Ede (300 vluchtelingen) en recreatiecentrum De Goudsberg aan de Hessenweg in Lunteren (200 vluchtelingen).

Flankerend beleid

De gemeenteraad stelt € 673.000 beschikbaar voor allerlei maatregelen om de azc’s zo goed mogelijk in te passen. Deze maatregelen gaat de gemeente Ede bepalen in nauw overleg met omwonenden en andere belanghebbenden. Via een breed gesteund amendement zijn daar nog kaders en aandachtspunten aan toegevoegd. Zoals het vormen van een klankbordgroep per locatie, afspraken met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het beschermen van minderheden in de azc’s en het opnemen van een einddatum van vijf jaar na opening van het azc en een jaarlijkse evaluatie.

Zoektocht

De zoektocht naar geschikte locaties dateert van 13 november 2014. Toen heeft de gemeenteraad met grote meerderheid ingestemd met een motie, die het college van B en W opriep te zoeken naar locaties om vluchtelingen op te vangen.
Het eerste resultaat daarvan was het inrichten oktober 2015 van twee gebouwen op het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid voor de noodopvang van 370 vluchtelingen voor zes maanden.

Open proces

Een vervolgplan om 600 vluchtelingen te huisvesten in een azc op vakantiepark De Lindehof in Otterlo trok het college van B en W eind 2015 terug. Daarvoor was te weinig draagvlak.
Vervolgens startte het college een open en transparant proces om te komen tot opvang van 600 tot 1.400 vluchtelingen op verschillende kleinschaliger locaties in de gemeente Ede.

Drie locaties

Dit proces van locatieonderzoek en bijeenkomsten met bewoners, dorpsraden en actiecomités – begeleid door een werkgroep van raadsleden – leidde tot een locatievoorstel voor de opvang van 900 vluchtelingen in De Klinkenberg, op de Braamhorst en op de Goudsberg.

Op 6 april 2016 spraken 39 inwoners en vertegenwoordigers van belangenorganisaties in bij de gemeenteraad. Alle reacties die de gemeente ontving via mail, post en telefoon zijn gebundeld en ter kennisname gebracht aan de raadsleden.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Wageningen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Wageningen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.