Logo 112Wageningen

Redactie 112 0 reactie(s) zo 04 december 2016, 16:31

Politie houdt wegpiraat aan na lange achtervolging over A12

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 12:22 uur

EDE / ARNHEM –  De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een lange en spectaculaire achtervolging een man aangehouden. De man was even daarvoor onder invloed achter het stuur gekropen en ging er vervolgens als een haas vandoor. Dat schrijft de politie op Facebook.

Agenten in Ede kregen zaterdagavond over de portofoon het bericht van een bestuurder die onder invloed van verdovende middelen de weg op reed. De man was eerder op de avond in een café geweest en de collega’s zagen dat hij duidelijk zichtbaar onder invloed was en vervolgens in een auto stapte en wegreed. Nadat de bestuurder in Ede een stopteken negeerde, ging het gas erop. Dit werd het begin van een lange achtervolging. Het voertuig zette koers naar de A12 en reed met hoge snelheid, (170-180 km/u) richting de Duitse grens.

Al snel kwamen meerdere eenheden uit het land helpen en werd het een gezamenlijke actie. Zo stonden er voertuigen klaar in Arnhem-Noord, bij het Velperbroekcircuit en reden er nog enkele voertuigen van de Landelijke Eenheid in de buurt. Ook de collega’s in Zevenaar werden bij de oprit van de A12 in positie gebracht.

De bestuurder was ondertussen bezig met levensgevaarlijke manoeuvres alsof hij zich in een computerspel waande. Zo haalde hij voertuigen over de vluchtstrook in, passeerde al slalommend het verkeer en trapte vol op het rempedaal. Dit alles ook nog eens zonder verlichting. De mist van afgelopen nacht maakte deze achtervolging niet ideaal.

Toen de man Arnhem passeerde en afslag Beek naderde reed hij het terrein van Tankstation Shell op. Hier geldt een maximum snelheid van 30 km/u. De man had hier maling aan en reed hier met 100 km/u overheen.

Om te voorkomen dat het voertuig de snelweg weer opreed, probeerden agenten de oprit te blokkeren. ,,Wij zagen dat de bestuurder geen vaart verminderde en merkten dat hij niet wilde stoppen, met als risico dat het voertuig bij ons vol in de flank zou rijden. Hierop besloten wij om de snelweg weer op te rijden in de richting van Duitsland. In dit soort situaties moeten wij altijd dergelijke afwegingen blijven maken.”

De snelheden liepen hierna op tot 200 km/u. ,,De bestuurder vond het nodig om nogmaals vol op de rem te trappen, met bijna alle risico’s van dien. Vanuit de meldkamer werd vervolgens besloten om de achtervolging te staken, omdat onze en andermans veiligheid in gevaar kwam. Echter reden wij al 30 kilometer op Duits grondgebied en door de slechte weersomstandigheden en rijgedrag van de bestuurder, was het niet zomaar mogelijk om terug te keren naar Nederland.”

Plots begon het voertuig langzamer te rijden. ,,Hierop pakten we direct onze kans en samen met collega’s hebben we het voertuig klem kunnen rijden. De man opende zijn portier en wilde de snelweg oversteken. Dit werd gelukkig voorkomen waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau in Duitsland. De man kan tevens vele, vele bekeuringen tegemoet zien. De Officier van Justitie beslist of de verdachte een zwaardere straf krijgt. Omdat de aanrijding op Duits grondgebied heeft plaats gevonden, handelen de Duitse collega’s de zaak af.”

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Wageningen

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Wageningen
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.